Aasta lõpu muusikaline tulevärk

, «MuusikaSündmuse» korraldaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kontserdil esinevad kaksikvennad Daniel ja Alexander Gurfinkel.
Kontserdil esinevad kaksikvennad Daniel ja Alexander Gurfinkel. Foto: arhiiv

Tulemas on lahkuva aasta «MuusikaSündmus» ehk tippmuusika interpretatsiooni kõrgpilotaaž, tõeline muusikaline tulevärk, seda kõike esmaspäeval, 29. detsembril kell 19 Viljandi pärimusmuusika aidas.

Lavale astub traditsioonilise koosseisuga sümfoniettorkester «Klaaspärlimäng Sinfonietta» eesotsas orkestri peadirigendi Andres Mustoneniga. Solistideks on klarnetistidest kaksikvennad Daniel ja Alexander Gurfinkel Iisraelist.

Hoolimata lühikesest tegutsemisajast on Klaaspärlimäng Sinfonietta oma emotsionaalse musitseerimisega liigutanud kuulajate südameid ja ergutanud meeli nii Eestis kui kaugemal. Juba asutamisaastal 2011 tehti Andres Mustoneni juhtimisel kontsertreise Šveitsi, Austriasse ja Itaaliasse, esimese Eesti orkestrina anti menukaid kontserte sellistel maailma mainekatel lavadel nagu Kaunite Kunstide Palee (Bozar) Henry Le Boeufi saalis Brüsselis ja kuningliku Concertgebouw suures saalis Amsterdamis.

2012. aastal esines Klaaspärlimäng Sinfonietta Lõuna-Ameerika neljas riigis: Brasiilias, Argentiinas, Tšiilis ja Uruguays ning debüteeris Soomes ja Viljandi vanamuusika festivalil Maano Männi juhatusel. Mullu ehk 2013 esineti nii Peterburi kui Kölni Filharmoonia suures saalis, mainekatel festivalidel Itaalias (Emilia Romagna, En Attendant Rossini jt) ja Saksamaal (Oleg Kagan Musikfest Kreuthis). Käesoleval aastal tegi orkester debüüdi Inglismaal ja Leedus, teist korda esineti Viljandi vanamuusika festivalil: kontsertmeister Sigrid Kuulmann, solistid Elina Netšajeva (sopran), Neeme Punder (flööt), Lembit Orgse (klavessiin).

Erilist tähelepanu väärivad eeloleva kontserdi solistid Daniel ja Alexander Gurfinkel. Hoolimata noorusest (sünd 1992) on kaksikvennad esinenud mainekate orkestrite ees: Iisraeli filharmoonia orkester (Zubin Mehta), kammerorkester Moskva Virtuoosid (Vladimir Sipakov). Nad on koostööd teinud selliste dirigentidega nagu Juri Bashmet jt. Sel aastal näiteks soleerisid nad Leipzigi sümfooniaorkestri ees, kui kõlas Rashid Kalimullini «Kontserdi kahele klarnetile orkestriga» esiettekanne. Maailma tippdirigent Zubin Mehta on kaksikvendi iseloomustanud lausega: «Nad on suurimad noore generatsiooni talendid tänapäeva Iisraeli muusikapildis.» Nad on kolmanda põlve muusikud: nende isa ja vanaisa on samuti väga tunnustatud klarnetistid ja mitte ainult omal maal.

Kui aastal 2012 kõlas esimest korda Tallinna Filharmoonia, Eesti Kontserdi ja «MuusikaSündmuse» koostöös Viljandis suur aastalõpukontsert, esinejaks Klaaspärlimäng Sinfonietta ja solistiks tšellist Natalie Clein Suurbritanniast, siis seekordsed solistid on kuulu järgi kaks sammu eespool ja 99,3-protsendilise

tõenäosusega Viljandisse esinema enam ei satu.

Sama kontsert kõlab ka Estonias ning Vanemuise kontserdimajas, aga Viljandis on piletid veerandi võrra soodsamad, eriti kui varakult osta. Siinkohal tänab korraldaja Viljandi ettevõtjaid, kes leidsid võimaluse ja pidasid vajalikuks toetada üht kaunist aasta lõpu muusikalist tulevärki. Ja kui «Viiuldaja katusel» kõlab versioonis «Klarnetid katusel», saab seda muusikalist tulevärki tõesti kogeda vaid korra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles