Polli jõudis uus sõstrakoristuskombain

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rõngu Aia juhatuse esimees Toomas Rüütmann (vasakul) on rahul, sest Poolast saabunud kombain Joanna-3 sai eelmisel nädalal Polli aedades tööga hästi hakkama.
Rõngu Aia juhatuse esimees Toomas Rüütmann (vasakul) on rahul, sest Poolast saabunud kombain Joanna-3 sai eelmisel nädalal Polli aedades tööga hästi hakkama. Foto: Elmo Riig / Sakala

Läinud nädala neljapäeval ostis aktsiaselts Rõngu Aed Poolast uue sõstrakoristuskombaini, mille kohe Polli aedades proovile pani.


Seda masinat oli Rõngu Aia juhatuse esimehe Toomas Rüütmanni sõnul hädasti tarvis, sest ettevõte on musta sõstra all olevat pinda järjest suurendanud, saak on tänavu hea ja praegu on korraga valmis päris suur hulk marju.

«Pollis on korjeküps 20 hektarit ja veidi on marju ootamas ka Rõngus,» nentis ta ning lisas: «Musta sõstra korjamise aeg on üsna lühike ja kui ta üle küpseb, pole temaga enam midagi peale hakata.»

Kombain Joanna-3 on järelveetav ja koristab pool rida korraga. «Seda on lihtsam käsitseda kui iseseisvalt liikuvat ja täisrida koristavat kombaini. Hõlpsamad on nii teisaldamine, puhastamine kui ühelt objektilt teisele viimine,» kõneles Toomas Rüütmann.

Kombaini valides vaeti tema jutu järgi mitmesuguseid võimalusi ja otsustavaks sai see, et Joanna-3 on pälvinud väga kõrgeid hinnanguid.

«Selle masina korjeprotsendiks on arvutatud keskmiselt 98. Nii et kätte saab enamiku saagist,» rõhutas Rüütmann. «Taanis on sellega suudetud kümne tunni jooksul koristada keskmiselt kaks pool hektarit musti sõstraid.»

Seni oli Rõngu Aed läbi ajanud täisrea koristava kombainiga Joonas, mis on valmistatud 1980. aastate lõpul Soomes.

Toomas Rüütmann tõdes, et tänavu on turul musta sõstra vastu elav huvi ja hinnad on üsna kõrged. «Meie müüme enamiku tööstustele, aga osa läheb ka jaemüüjatele,» lausus ta.

Eesti maaülikooli Polli aiandusuuringute keskus loodab oma kümme hektarit mustasõstrapõõsaid lähema kümne päeva jooksul koristada samuti Rõngu Aia kombainiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles