Viljandi hakkab nimeliste stipendiumide saajaid valima

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi raekoda
Viljandi raekoda Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi linnavalitsus võtab 1. augustini vastu taotlusi erinevate stipendiumite maksmiseks ja neid antakse välja edukalt koolis õppivatele noortele.

Nimelisi kõrghariduse aastastipendiume on üheksa. Need on Viljandi kultuuriloost tuntud suurkujude Carl Robert Jakobsoni, Friedrich Kuhlbarsi, Johann Köleri, Johan Laidoneri, Jaan Lattiku, Jaan Tõnissoni, August Maramaa, Karl Papello ja Mats Nõgese nimelised stipendiumid.

Karl Papello stipendium määratakse tehnilisel erialal õppivale üliõpilasele ja doktor Mats Nõgese stipendium meditsiini eriala üliõpilasele. Teiste stipendiumide jagunemise ja seotuse kultuuritegelase nimega otsustab komisjon esitatud taotluste põhjal.

Viljandi kutseõppe aastastipendiume on kaks, millest üks antakse tehnilisel erialal õppivale õpilasele.

Stipendiumi kandidaat peab olema õppeasutuses edukalt läbinud vähemalt esimese õppeaasta ja tema elukoht peab õppeasutusse astumise ajal olema pereregistri andmetel Viljandis. Stipendiumi suurus on 10 000 krooni, mis makstakse välja kümne kuu jooksul võrdsete osadena.

Taotlused tuleb esitada vabas vormis. Taotlusi võivad esitada nii üliõpilased ja õpilased kui ka õppeasutused, kus nad õpivad. Taotlustele tuleb lisada õppeasutuse soovitus ja õppeasutuse kinnitatud väljavõte õppetulemustest.

Sobiva kandidaadi puudumise korral võib mõni stipendium jääda välja andmata.

1. august on ka selle aasta kolmanda taotlusvooru tähtaeg nii õpilas- ja üliõpilasstipendiumidele, loomestipendiumidele kui ka spordistipendiumidele.

Nende stipendiumide taotlemiseks tuleb täita vormikohased blanketid, mida saab linnavalitsuse inforiiulitelt või linna koduleheküljelt. Nende stipendiumide suurus oleneb taotluste arvust, sisust ja linnaeelarve võimalustest.

Viljandi õpilas- ja üliõpilasstipendiumid on õpinguks või loometööks makstav toetused, mida saavad taotleda õppijad, kelle elukoht on pereregistri andmetel Viljandi.

Stipendiumi saavad taotleda õpilased, kes on saavutanud tunnustuse rahvusvahelisel aineolümpiaadil või uurimistöö konkursil või kes on saavutanud esikoha vabariiklikul olümpiaadil aines, milles rahvusvahelisi olümpiaade ei toimu, õpilased ja üliõpilased, kes on edukad uurimis- ja/või teadustöös rahvusvahelisel tasemel või kelle uurimis- ja/või teadustöö on Viljandile olulise tähendusega, ning õpilased ja üliõpilased, kes õpivad välisriikides kauem kui kuus kuud.

Stipendiumide taotlemiseks tuleb kandidaatidel esitada haridus- ja kultuuriametile taotlus koos põhjendusega, elulookirjeldus, õppeasutuse soovitus, välisriiki suunduvate õpilastel ja üliõpilastel õpilasvahetust vahendava organisatsiooni kinnitatud lepingu koopia või välisriigi õppeasutuse kinnitus ning taotleja pangarekvisiidid.

Loomestipendiumide taotlemisel tuleb arvestada, et stipendiumi võib määrata Viljandis elavatele või tegutsevatele autoritele või esitajatele, kes tegutsevad kujutava või rakenduskunsti, lavakujunduse, audiovisuaalse kunsti, lavakunsti, kirjanduse, muusika või arhitektuuri alal, et väärtustada ja toetada nende tegevust Viljandi kultuurielus.

Kirjalikus ettepanekus ja taotluses peavad leiduma taotluse põhjendus, isiku tegevuse kirjeldus ja saavutuste loetelu, stipendiumi kasutamise eesmärk ja oodatav tulemus ning vähemalt üks soovituskiri. Taotlusele tuleb lisada käsikirja koopia, kava, makett või muud teose kohta, mille valmimiseks linnalt stipendiumi taotletakse.

Spordistipendiumi võib määrata Viljandis elavatele ja tegutsevatele isikutele, kes esindavad linna või siinset spordiklubi, et väärtustada ja toetada nende tegevust spordi arendamisel ja populariseerimisel nii Viljandis kui kogu maailmas. Kirjalikku ettepanekusse ja taotlusesse tuleb kirja panna taotluse põhjendus, isiku tegevuse kirjeldus ja saavutuste loetelu, selgitada stipendiumi kasutamise eesmärki ja võimalikku oodatavat tulemust ning lisada vähemalt üks soovituskiri.

Loome- ja spordistipendiumide eraldamiseks on ühesugused nõuded. Ühele ja samale taotlejale võib määrata stipendiumi ühe aasta jooksul mitte rohkem kui kahes taotlusvoorus. Stipendiumi saaja ja linnavalitsus sõlmivad omavahel lepingu, milles sätestatakse stipendiumi kasutamise sihtotstarve ning sisulise aruandluse esitamise kord ja tähtaeg. Kui stipendiumi taotleja on ka varem linnalt stipendiumi saanud, siis järgmist taotlust menetletakse ainult siis, kui kõik eelmise lepingu tingimused on täidetud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles