Rahvaalgatus riigikokku

Priit Toobal
, riigikogu põhiseaduskomisjoni liige Keskerakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal
Priit Toobal Foto: Elmo Riig

RIIGIKOGU põhiseaduskomisjon on algatanud seadusemuudatused, mis annavad jõustumise korral rahvale õiguse esitada otse riigikogule kollektiivseid ettepanekuid. Korrektselt esitatud ettepanek mingi küsimuse arutamiseks ja seaduse algatamiseks või muutmiseks paneb parlamendile ülesande seda komisjonis arutada ning seal toetuse leidmise korral edasi täiskogu päevakorda ja menetlusse võtta.

Tuletan meelde, et samasisulisi debatte on riigikogus juba peetud: selle aasta kevadel arutati Keskerakonna fraktsiooni eestvõttel rahvaalgatuse võimaldamist. Siis hääletasid Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu liikmed selle idee küll maha. Nüüd tunnen heameelt, et valitsev koalitsioon hakkab rahvaalgatuse vajalikkust mõistma.

PÕHISEADUSKOMISJONI algatus ja Keskerakonna eelnõu on detailides erinevad, kuid kannavad sama eesmärki. Kui Keskerakonna fraktsioon soovis kirjutada rahvaalgatuse ehk kodanike õiguse seaduseelnõusid algatada sisse põhiseadusesse, andmaks sellele veelgi rohkem kaalu, siis praegune eelnõu projekt näeb ette märgukirjale ja selgitustaotlusele vastamise seaduse ning riigikogu kodu- ja töökorra seaduse muutmist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles