Viljandi valmistub euro tulekuks

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi rahandusameti juhataja Marika Aaso
Viljandi rahandusameti juhataja Marika Aaso Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuigi Eesti kroonidega hüvastijätu kuupäev pole veel selge, on Viljandi linnavalitsus asunud tegema esimesi ettevalmistusi euro tulekuks.


Nagu ütles rahandusosakonna juhataja Marika Aaso, kogutakse praegu andmeid kõikvõimaliku dokumentatsiooni kohta, mida rahavahetuse tõttu tuleb muuta.



«Kroonilt eurole ülemineku komisjoni pole linnavalitsus moodustanud, aga seegi teema on üleval ning tuleval esmaspäeval räägime sellest linnavalitsuse istungil lähemalt,» lausus ta.


Aaso ei nimetanud summat, mille üleminekuprotsess võib linnakassast võtta.



«Tänu sellele, et linna haldusaparaat ei ole keeruka ülesehitusega, pole ka muudatustele kuluv summa suur,» lausus ta. «Meie andmebaasid on seotud hoolduslepingutega ning nende osas võib tulla lisakulutusi.»



See, kas eelarves on vaja administreerimiskulusid suurendada, selgub aasta jooksul.



Marika Aaso nentis, et tal pole infot, mil määral on teised Viljandimaa omavalitsused alustanud kõnealuseid ettevalmistusi.



«Aastavahetusel saatis rahandusministeerium kõigile omavalitsustele kirja, milles palus analüüsida, kas on määrusi, mida maksevahendi muutumise tõttu muuta tuleks,» lisas ta.



Viljandimaa omavalitsuste liidu tegevdirektor Reevo Maidla ütles, et omavalitsuste liidus ei ole eurole üleminek seni arutuse all olnud.



Viljandi maavanem Lembit Kruuse sõnas, et maavalitsus konkreetseid juhtnööre eurole üleminekuks vajalike tegevuste kohta saanud ei ole.



«Samas on selge, et suund on sinnapoole võetud ning seda tuleb järgida ka igapäevastes otsustes,» märkis ta. «Näiteks uut arvutiprogrammi või -tarkvara soetades peab ette nägema, et see euroga ühilduks. Kas või selline lihtne asi, et vajaduse korral oleks võimalik ühe näpuliigutusega kõik kroonid eurodes kajastada.»



Riiklikul tasandil koordineerib eurole sujuva ülemineku tagamiseks vajalikke tegevusi asjatundjate komisjon, mida juhib rahandusministeeriumi kantsler.



Nagu ministeerium vahendab, kulgevad viimati 12. jaanuaril koos olnud komisjoni kinnitusel ettevalmistused plaanipäraselt ning Eesti on tehniliselt valmis euro käibeletulekuks 1. jaanuarist 2011.



Tänavu on valitsusasutuste peamine ülesanne infosüsteemide ajakohastamine. Asjatundjate komisjon jälgib europlaani täitmist iga kuu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles