«Sakala» annab saadikuile sõna

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees

14. SEPTEMBRIL algab aktiivse valimisagitatsiooni aeg, mil poliitiline välireklaam on keelatud. Hea tava järgi seab samast päevast kõigile kandideerijatele piirangud ka «Sakala».


Nii ei saa valimistulemuste selgumiseni lehe arvamusküljel oma artikleid ega kirju avaldada ükski Viljandimaal volikogusse pürgija. Samuti vaeme hoolega erakondade esindajate teemakäsitlusi, pidades silmas, et ükski partei poleks teiste kaastööpakkujate hulgas eelistatud.



Tõsi küll, ega poliitikutel enne 18. oktoobril selleks sageli võimalust avanegi, sest järgneva nelja aasta vältel kogu maakonda mõjutama hakkav sündmus pälvib palju leheruumi.



KOHALIKUD valimised on «Sakalale» sama tähtsad, kui need peaksid olema igale hääleõiguslikule viljandimaalasele. Et teha valijale otsustamine lihtsamaks, anname arvamusküljel järjekorras sõna maakonna kõigi omavalitsuste nimekirjade esinumbritele ja üksikkandidaatidele.



Et kandideerijad oleksid võrdses seisus, esitame kõigile ühe ja sama küsimuse teemal, mis on «Sakala» toimetuse hinnangul enim kõlapinda leidnud.



Ehkki 2005. aastaga võrreldes on meil omavalitsusi kolme võrra vähem, kipub ajaleht sügavuti minevate analüüside ja põhjenduste tarvis kitsaks jääma. Samas on ruuminappusel positiivne mõju: kandidaadid peavad vastama konkreetselt, tuues esile vaid tuuma ning jättes kõrvale demagoogilise vahu, enesekiituse ja konkurentide sarjamise.



VALIMISTEST ei jää puutumata ka ajalehe teised leheküljed, sest nendegi puhul tuleb poliitilist tasakaalustatust arvesse võtta. Siiski on uudislugudega keerulisem olukord.



Väiklane silm võib näha reklaami isegi uudises, mis räägib riivamisi mõnest kandideerijast või kajastab tolle ametialaseid tegemisi. Et ühiskondlikult ja poliitiliselt aktiivsed inimesed paistavad enamasti silma teisteski valdkondades ja sageli mõjutab nende töö avalikkust, jõuavad nad mõnikord vältimatult uudistesse.



Raske on näiteks ette kujutada, et riigitelevisiooni ekraanilt ei lipsa kuu aja jooksul kordagi läbi Edgar Savisaar ega Mart Laar, kes mõlemad kandideerivad pealinna meeriks. Kindlasti aga loobume persoonikesksetest lugudest, millega «Sakala» muidu meelsasti tublisid inimesi tunnustab, ega rutta kohale, kui mõni kandidaat just nüüd pidulikult oma loomingut esitleb või uhkes üksinduses mõnd aktsiooni korraldab.



VILJANDI ON maakonnakeskusena meie tähelepanu keskpunktis. Peale siinsete nimekirjade esinumbrite usutlemise on kavas teha pikem intervjuu ka kõigi linnapeakandidaatidega ning uurida, kuidas on kulgenud praeguse volikogu töö.



Kindlasti pakub lugejaile huvi, millised valimislubadused ja programmipunktid teiste hulgast kõige rohkem silma torkavad. Heidame ehk võrdleva pilgu ka tänavustele ja 2005. aasta nimekirjadele.



LOODAME, ET loetu aitab kahtlevatel valijatel otsusele jõuda. Tahame kaasa aidata sellele, et poliitikas mõneti pettunud rahvas ei loobuks oma häält andmast. Näitasid ju kevadised europarlamendi valimised ilmekalt, milline kaal võib olla igal üksikul häälel. Rääkimata sellest, et kõik, kes ei pea vajalikuks valimistel osaleda, võtavad endalt kriitikaõiguse neljaks aastaks.



Valimisteni on jäänud 36 päeva. Loodame, et see aeg tuleb põnev ning selle märksõnad on sisukus, ausus, koostöövalmidus ja kindel tulevikuvisioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles