Repliik: Teadmatus on hirm

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Piirak
Siim Piirak Foto: Kenno Soo

Teadmatus on ilmselt halvim partner, kellega sõtta minna. Alati pole võimalik käia sissetallatud radu, vahel tuleb astuda võõrale metsateele. Aga kui ees terendab teadmatus, sugeneb reisikaaslaseks hirm.

Seda toodab meie ajukeemia. Konstantin Pätsil oli õigus, kui ta andis teada haigest ühiskonnast. Kas pole? Alati eeldatakse halvimat tagajärge, kuigi kobatakse ainult pimeduses — teadmatuses.

Ühiskonna naerualuseks pole raske saada. See on imelihtne! Piisab sellest, kui sa ei karda tundmatuid olukordi ja kohti. Kõigi inimeste teadvuses on Murphy seadus, fantaasia lisab katastroofilähedased stsenaariumid ja voilà. Magus kahjurõõm.

Nüüd tuletage endale meelde, et kalamees ei heida õnge vette ainult saamahimust, talle meeldib ka protsess. Hetkel, mil vabanetakse hirmust ja käivitatakse vabakäigu kirg, muutub olukord kardinaalselt. Inimesed, kes ei karda teadmatust, kroonitakse kuningaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles