Rakvere linnapea jäi osaliselt süüdi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru maakohus peab Jaadla süüasja osaliselt uuesti arutama.
Viru maakohus peab Jaadla süüasja osaliselt uuesti arutama. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Tartu ringkonnakohus tühistas eilse määrusega osaliselt Viru maakohtu selle aasta 16. veebruari otsuse, mille järgi Rakvere linnapea Andres Jaadla (47) leiti olevat süüdi korruptsioonivastases seaduses kehtestatud toimingupiirangu teadvas rikkumises.

Ringkonnakohus tühistas maakohtu otsuse, mille järgi Jaadla tunnistati süüdi huvide konfliktiga seonduvates episoodides ja talle määrati karistus. Leiti, et maakohus on otsust põhjendamata jättes rikkunud kriminaalmenetlusõigust. Ringkonnakohus jättis maakohtu otsuse muutmata iseendaga tehingute sõlmimise episoodides, sest kriminaalkolleegium leidis nende puhul maakohtu otsuse olevat seadusliku ja põhjendatud.

Kriminaalasja tühistatud osa saatis ringkonnakohus maakohtule, et see teeks samas koosseisus uue otsuse, ütles Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm BNS-ile.
Esmaspäevast kohtumäärust saab vaidlustada kümne päeva jooksul.

Maakohus oli tunnistanud Jaadla süüdi korruptsioonivastases seaduses kehtestatud toimingupiirangu teadva rikkumise eest ja mõistnud talle rahakaristuseks 22 536 eurot.

Huvide konflikti puudutavas osas süüdistati Jaadlat, et ta osales ametiisikuna otseselt temaga seotud ettevõtete ja juriidiliste isikute majandushuve mõjutavate otsuste tegemisel. Ringkonnakohus leidis, et maakohus on jätnud selles osas Jaadla süüdimõistmise sisustamata ja motiveerimata.

«Maakohus on oma otsuses hakanud motiveerima hoopis seda, kuidas Jaadla osales omaenda majandushuve mõjutavate otsuste tegemisel. Sellega on maakohus ringkonnakohtu hinnangul lubamatult irdunud esitatud süüdistusest ning asunud sisustama koosseisulist tunnust, mida süüdistusaktis ei olnud Jaadlale süüks arvatudki.

Sellisel seisukohal olid ka Jaadla kaitsja vandeadvokaat Kaarel Kais ja Viru ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Kalmer Kask,» märkis Tamm.

Andres Jaadla pani süüdistuse järgi aastatel 2007 ja 2008 linnapeana oma töö- ja teenistuskohustusi täites mitu korda toime korruptsioonivastases seaduses sätestatud toimingupiirangute rikkumise.

Teda süüdistatakse linna esindajana temaga seotud osaühingutega Kesklinna Pargid, Rakvere Elamuhooldus ja Rakvere Linnahooldus tehingute sõlmimises ning selles, et ta osales linnavalitsuse istungitel nende äriühingute majandushuve mõjutavate küsimuste kohta otsuste tegemises.

Korruptsioonivastase seaduse järgi oleks Andres Jaadla pidanud taandama ennast temaga seotud ettevõtetega seotud küsimuste lahendamisest, selle asemel et osaleda nimetatud otsuste tegemises linnapeana ja linnavalitsuse liikmena. Samuti poleks ta tohtinud sõlmida endaga seotud ettevõtetega lepinguid.

Et tehingute maht ületas igal üksikjuhul vähemalt sada korda tollal kehtinud kuupalga alammäära ning Andres Jaadla osalusel tehtud otsused mõjutasid suuresti kõnealuste äriühingute majandushuve, võib tema tegevust nimetada kriminaalkuriteoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles