Endine ametnik pääseb piskuga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prokuratuur kontrollis põdura tervisega Mati Songisepa varanduslikku seisu ja tegi otsuse sellest lähtudes.
Prokuratuur kontrollis põdura tervisega Mati Songisepa varanduslikku seisu ja tegi otsuse sellest lähtudes. Foto: Peeter Langovits / «Postimees»

Harju maakohus mõistis eile Tallinna endise kõrge linnaametniku Mati Songisepa süüdi selles, et ta oli võtnud enam kui 144 000 euro ulatuses pistist, kuid kohtuotsuse järgi tuleb tal suurest kuritegelikust tulust tagasi maksta ainult veidi üle 10 000 euro.

Kohus karistas Songiseppa kokkuleppemenetluses kolmeaastase tingimisi vangistusega kolmeaastase katseajaga ning mõistis talt riigi tuludesse välja sundraha 435 eurot.

Kohtuotsusega mõisteti konfiskeerimise asendamise korras riigile osaliselt, 10 412 euro 26 sendi ulatuses välja ka süüteoga saadud vara. «Prokuratuur lähtus kokkulepet sõlmides Songisepa halvast tervisest ja raskest varalisest olukorrast,» selgitas prokuratuuri pressiesindaja Arno Põder, miks Songisepalt ei nõutud välja kogu pististeks saadud summat.

Prokuratuur kontrollis enne 71-aastase Songisepaga kokkuleppe sõlmimist tema varanduslikku seisu põhjalikult ja tegi otsuse sellest lähtudes.

«Songisepal ei ole märkimisväärset isiklikku vara. Ta on pensionär, kelle põhisissetulek on 418-eurone pension. Pistisena saadud vara on Songisepp ära kulutanud. Tema ütluste järgi läks raha poja kardisõiduharrastuse tarbeks,» rääkis pressiesindaja.

Kriminaalmenetluse ajal tehti Mati Songisepale ka kohtuarsti ekspertiis, mis tuvastas tal raske kroonilise haiguse. Seetõttu arvestas prokurör kokkulepet sõlmides ka asjaolu, et Songisepa terviseseisund takistaks teda üldmenetluse kohtuistungitel osalemast ning see raskendanuks kohtuprotsessi läbiviimist.

Põhja ringkonnaprokuratuuri süüdistuse järgi võttis Tallinna transpordiameti liiklusteenistuse toonane direktor Mati Songisepp oma ametiseisundit ära kasutades aastail 2007—2010 aktsiaseltsilt Signaal ja aktsiaseltsilt K-Projekt kokku 2 253 457 krooni ehk 144 022 eurot pistist. Raha liikus Songisepa kätte võltsitud arvete kaudu kahe ettevõtte vahendusel.

Tallinna transpordiametis toimepandud korruptsioonikuritegude uurimiseks alustas kaitsepolitsei kriminaalmenetlust 2009. aastal. Esimese otsuse langetas kohus mullu oktoobris, mõistes kokkuleppe korras pistise andmises süüdi osaühingu Tanner ja selle juhatuse liikme Peeter Salmu (52).

Praegu on mahukas kriminaalasjas veel viis kahtlustatavat, kelle prokuratuur kavatseb üldmenetluses kohtu ette saata. Tallinna transpordiameti liiklusteenistuse liikluskorralduse osakonna endist juhatajat Vello Lõugast (53) kahtlustatakse pistise võtmises. Pistise andmise kahtlustuse on saanud aktsiaselts Signaal ja selle juhatuse liige Ats Tamme (57) ning aktsiaselts K-Projekt ja selle juhatuse liige Rein Annusver (53).

Kriminaalasja kohtueelset uurimist korraldas kaitsepolitseiamet ja menetlust juhtis Põhja ringkonnaprokuratuur.

ARVAMUS
EDGAR SAVISAAR,
Tallinna linnapea

Mis puudutab Mati Songisepa kohtuotsust, siis tahan lisada ainult seda, et mees on läinud lihtsustatud menetluse teed, järelikult on end süüdi tunnistanud. Siis pole midagi teha, tuleb karistust kanda.
Muidugi tunnen ma endal vastutust, täpselt nagu see on kõigil teistel, kelle alluvatel ametnikel on olnud õiguskaitsealaseid probleeme.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles