Folgiliste kõhtu aitavad täita kebaabid ja kukeseenekaste

Greete Palgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marika Raimo peab Rohelise Maja kohviku ja poe üheks eripäraks seda, et seal pannakse suurt rõhku kohvile. Ube röstitakse kohvikus kohapeal.
Marika Raimo peab Rohelise Maja kohviku ja poe üheks eripäraks seda, et seal pannakse suurt rõhku kohvile. Ube röstitakse kohvikus kohapeal. Foto: Marko Saarm

​Vaikselt lähenev Viljandi pärimusmuusika festival annab lisatööd ka toitlustajatele, kel tuleb kasumi teenimise lootuses muu hulgas arvestada sellega, et pudrupaja põhi liiga vara paistma ei hakkaks ja kõik näljased kõhu täis saaksid.

Folgipeol juba 18 aastat kebaabe pakkunud Angelika Toom osaühingust Marengel nentis, et üldiselt on müük püsinud stabiilsena, aga kaks korda on käive olnud ka pisut väiksem. «Euro tulekuga oli korraks väike tagasilangus: inimesed vist ei saanud hästi aru, mis raha väärtus on. Ja kui toiduala muutus kinniseks, oli samuti tunda klientide kahanemist.»

Rohelise Maja kohviku ja poe peremees Enn Onni toiduala sulgemist õigeks ei pea. «Kui folk oleks veel linna peal laiali nagu vanasti, oleks parem. Aia taga on pisut imelik,» leidis ta, ent lisas: «Meie ärile pole toiduala sulgemine mõjunud. Meil on toetajaskond, kes meid alati üles leiab. Aga linn on tühi.»

Ilm hoiab folkijaid

Angelika Toom rääkis, et folgifestivalil on ilmaga üldiselt vedanud ja vihm pole kebaabimüüki mõjutanud. Väga palavaga otsivat inimesed tee siiski pigem randa ja siis olevat ostjaid vähem.

Enn Onni ütles, et vihmased ilmad folgiliste peomelu ei häiri. Küll aga mainis ta, et Rohelise Maja hoovi viiakse festivali ajal laudu ja toole juurde ning seal võib vihm pisut ebamugavust tekitada.

Kebaabiäri kõige populaarsem kaup on Angelika Toome sõnul kebaabirull. Menüüst võib aga leida ka näiteks ke­baabipita. Samuti on seal koha leidnud kartul. «Eestlased ikka tahavad kartulit,» lausus Toom.

Rohelises Majas meelitatakse rahvast kohale muu hulgas kodumaiste seentega. Onni tähelepanekut mööda on folgiliste lemmikuks kujunenud kukeseenekaste, samuti igas vormis kala. «Eelistatakse kohalikku ja tervislikku toitu,» nentis ta ning lisas, et kohviube kulub neil festivali ajal umbes kaks korda rohkem kui tavapäraselt.

Kohviku töötajad Triin Nuudi ja Marika Raimo rõhutasid, et osa kliente tulebki kohale vaid kohvi pärast, sest ube röstivad nad kohapeal ning valida on nii tumedat kui heledat rösti.  

Nagu Raimo märkis, on Rohelise Maja peremees kohvigurmaan. «Praegu on meil ube Indiast, Nepaalist, Etioopiast ja Boliiviast,» luges ta ette mõned riigid, kust ube Viljandisse on jõudnud.

Ta mainis sedagi, et tänavu suvel sai kohvik Notafe festivaliga juba kogemuse, kuidas suurt hulka rahvast teenindada. 

Folgiajaks ei ole kohvikul Onni sõnul plaanis oma olemust muuta. «Menüü kujuneb hooajakaupade kättesaadavusest. Kontsentreerume sellele, mida turul saada on,» tähendas ta.

Säärast üllatust, et toit otsa saaks, pole Onni väitel juhtunud. «Meil on piisavalt kogemust, et teada, mida mis koguses vaja läheb.»

Esimese aasta ootamatus

Ka Angelika Toom lubas, et kebaabimüüki festivali ajal pause sisse ei teki. Samas meenutas ta oma äri esimest aastat sel üritusel: «Folk oli raekoja platsil ja meie olime veetorni ees. Kui liha sai otsa, panime sildi, et kahe tunni pärast tuleb uus. Inimesed olid järjekorras ootamas, et millal saab. Seniajani naerame, et ei osanud üldse müüki planeerida.» 

Näljastele folgilistele müüakse kebaabi kujul maha pool tonni liha. «On ka päris palju neid, kes väidavad meile, et ainult kebaabi pärast nad ongi folgile tulnud,» rääkis Toom naerdes. 

Toitlustamise muudab melu küll keerulisemaks, aga Toom leiab, et see on omaette elamus. «Töö vajab planeerimist, et keegi ei oleks liiga väsinud, aga inimestele meeldib folgil töötada. Meil pole kunagi olnud raske selleks ajaks abilisi leida. Paljud võtavad põhikohalt vaba nädalavahetuse, et kebaabimüügiga tegelda.»

18 aasta jooksul on kebaabimüügis olnud ka uuendusi, näiteks on lisandunud kana­liha. Sel aastal on plaanis muu hulgas pakkuda laktoosita ja gluteenita ning veganitoitu, et kõigile oleks midagi.

Kebaabide hind jääb nelja ja kaheksa euro vahele. 

Melu annab energiat 

Ka Rohelise Maja peremees Enn Onni kinnitas, et kohvik tuleb folgiaegse töökoormusega toime. «Kliente on juba praegu palju. See kuu ei erine väga folgist. Folk on võib-olla natuke intensiivsem, aga meil on suveks palgatud abilisi,» rääkis ta ning lisas heatujuliselt: «Meil on abis hästi töökad ja tublid Rohelise Maja fännid. Valik on hästi välja kukkunud.»

Folgimelu olevat kohvikus just innustaja. «Me elamegi pingetest ja pinge all. Nii suudame palju teha,» lausus Onni. «Kõige hullem on hoopis see, kui folk lõpeb ja linn on tühi.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles