Raske puudega laste vanematel tekib õppelaenu kustutamise õigus

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalkaitseminister Kaia Iva
Sotsiaalkaitseminister Kaia Iva Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Valitsus kiitis heaks ja saadab riigikogusse õppetoetuste ja õppelaenu seaduse ning töövõimetoetuse seaduse muutmise eelnõu, millega tulevast aastast saavad raske puudega laste vanemad õppelaenu kustutamise õiguse ning õppelaenu kustutamise menetlus muutub senisest lihtsamaks ja kiiremaks.

Praegu on õigus õppelaenu kustutamisele sügava puudega laste vanematel ja puuduva töövõimega inimestel.

«Muudatuse eesmärk on leevendada raske puudega laste vanemate majanduslikku olukorda ning teha õppelaenu kustutamise menetlus võimalikult lihtsaks,» ütles sotsiaalkaitseminister Kaia Iva. Ministri sõnul on raske ja sügava puudega laste vanemate majanduslik olukord ja hoolduskoormus riigile tähtsad küsimused, kus on oluline iga samm, mis aitaks vähendada muret majandusliku toimetuleku pärast, annaks võimaluse osaleda aktiivsemalt tööturul või vanemale vajaliku puhkehetke.

Prognoosi kohaselt kustutatakse õppelaen tuleval aastal 293 raske puudega lapse vanemal ning igal järgmisel aastal umbes 60 vanemal. Mullu oli raske puudega lapsi Eestis 5648.

Eelnõu kohaselt esitab inimene edaspidi õppelaenu kustutamiseks taotluse sotsiaalkindlustusametile.

Praegu tuleb õppelaenu kustutamiseks pöörduda õppelaenu väljastanud krediidiasutuse poole, kes esitab taotluse kas rahandusministeeriumile või haridus- ja readusministeeriumile.

Riigipoolsele õppelaenu kustutamisele õigustatud inimeste ringi laienemine läheb 2018. aastal maksma umbes 633 000 eurot ning igal järgmisel aastal umbes 130 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles