Alleed langetanud töötegijad said möödujailt sarjata (17)

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allee langetamise peatöövõtja, osaühingu Arborist esindaja Arvi Koitve jäädvustas mõne päeva eest ühe puu ladvas saetööd tehes ainulaadse ülesvõtte. Vähe sellest, et tema telefoni objektiivile avanes kõrgusest lummav vaade Uueveski elurajooni majadele ja linna ümbritsevale maastikule. Kaadri keskele jäi teise puu ladvas tegutsev julge noor naine, osaühingu Aiahoolik arborist Kerdi Varm.
Allee langetamise peatöövõtja, osaühingu Arborist esindaja Arvi Koitve jäädvustas mõne päeva eest ühe puu ladvas saetööd tehes ainulaadse ülesvõtte. Vähe sellest, et tema telefoni objektiivile avanes kõrgusest lummav vaade Uueveski elurajooni majadele ja linna ümbritsevale maastikule. Kaadri keskele jäi teise puu ladvas tegutsev julge noor naine, osaühingu Aiahoolik arborist Kerdi Varm. Foto: Arvi Koitve

Viimastel nädalatel Viljandis Uuel tänaval ebatsuugade mahavõtmisega ametis olevad inimesed on nii mõnegi mööduja käest selle tegevuse pärast sõnaliselt nuhelda saanud.

Alltöövõtjana kõnealuste puude oksi saagimas käinud osaühingu Aiahoolik arborist Kerdi Varm postitas esmaspäeval sotsiaalvõrgustikku Facebook pöördumise, milles palus, et inimesed, kes pole puude raiumisega rahul, ei valaks oma pahameelt objektil töötavate inimeste peale. Eile Sakala täpsustavale küsimusele vastates kinnitas naine, et nii mõnigi mööduja oli tõepoolest töötegijatele etteheiteid teinud.

«Et olin kõrgel puu otsas, ei kuulnud sõna-sõnalt, mida öeldi. Aga vähemalt paar korda nägin, kuidas auto kinni peeti ja oksapoiste juurde mindi. Oli näha, et paljud inimesed ei teadnud, miks need puud maha võetakse, ning kippusid seepärast pikemalt mõtlemata oma pahameelt välja näitama,» rääkis Varm.

Samas märkis arborist, et tema ametis tulebki arvestada tõsiasjaga, et alati leidub inimesi, kes mis tahes saagimisele valulikult reageerivad. «Pole tähtis, kas võtta maha terve tänavatäis ebatsuugasid või üksik pärn – alati leidub keegi, kes juurde astub ja pahandab. Aga eks alati ole ka neid, kes mõistvalt jõudu soovivad,» rääkis ta.

1930. aastatel Uuele tänavale istutatud ebatsuugade allee saatuse üle vaieldi Viljandis ligi kaks kümnendit. Kui ühed kurtsid, et suured puud on muutunud koledaks, varjavad valgust ning heidavad tormiste ja lumiste ilmaolude korral alla ohtlikult raskeid oksi, siis teised tähtsustasid iselaadse puuderivi linnakujunduslikku väärtust.

Tänavu 14. märtsil tegi linnavalitsus siiski arboristide ühingu hinnangule tuginedes otsuse, et puud tuleb maha võtta.

Mõni päev varem oli allee naabruses elavatelt inimestelt raekotta tulnud ka järjekordne murekiri, milles viidati 8. märtsil aset leidnud ohtlikule olukorrale. Nimelt sadas nimetatud kuupäeval lühikese aja jooksul taevast alla suur kogus väga vesist lörtsilund ning eakate ebatsuugade suured oksad hakkasid selle raskuse all järjest murduma ja tänavale prantsatama. 

Aprillis väljastas linn allee raieõiguse 111 euro eest osaühingule Arborist.

Kõigepealt saeti maha puude oksad ja mõneks ajaks jäid tänavat palistama püstiste tüvede read. Need osutusid viimastel päevadel omaette huviobjektiks, mille pildistamiseks paljud inimesed peatusid. Nii mõnigi märkis sellekohaseid fotosid sotsiaalvõrgustikes levitades, et vaade meenutab pilti mõnest Ameerika Ühendriikide lõunapoolsest linnast, näiteks Miamist või Beverly Hillsist, kus tänavate ääres kasvavad kõrged palmid.

Tüvede mahavõtmise juurde asuvad töömehed täna. Ohutuse tagamiseks suletakse seetõttu osal tänavast liiklus.

Kommentaarid (17)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles