Pütilaudadega saab lumerõõme nautida

Egon Valdaru
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Holstre-Polli tervisekeskuse sportlik kokk Oksana Holsting ütles, et esialgu tasub tulla vanade suuskadega.
Holstre-Polli tervisekeskuse sportlik kokk Oksana Holsting ütles, et esialgu tasub tulla vanade suuskadega. Foto: Peeter Kümmel

Mitmel pool maakonnas on suusaradade põhi sisse sõidetud, aga korralike suuskadega sinna minna veel ei tasu.

Holstre-Polli tervisekeskuse tehnilise juhi Tiit Tammemäe sõnutsi õiget jälge ikka veel pole.

«Lumi tuli enne, kui maapind külmus. Muld ja vesi tulevad alt välja,» selgitas ta. «Peame ootama, kuni maapind ära külmub.»

Ta lisas, et kuna ilmaennustus on lubanud pakast, peaks see juhtuma lähematel päevadel.

Kannatab proovida

Tiit Tammemäe ütles, et need spordihuvilised, kes ei karda oma suusapõhju lõhkuda, saavad esimese sõidu siiski juba praegu ära teha. «Vanema suusaga tasub tulla proovima,» arvas ta.

Et pinnas pole külmunud, ei ole Holstre-Pollis asutud ka kunstlund tootma. «Võime lumehunniku valmis teha, aga laialivedu käib suure veokiga ja kui see 20 tonni ikka lumehunniku kõrvale ära upub, pole sellest erilist kasu,» nentis Tammemäe.

Kui ilmaennustused paika peavad, pannakse lumekahurid Holstre-Pollis tööle esmaspäeval.

Esimese katte saab umbes poole kilomeetri pikkune rajaosa, kuhu lumi suunatakse otse survetorustiku kaudu. «Kui esmaspäeval alustame, peaks see nädala lõpuks valmis olema,» täpsustas tehniline juht.

«Seejärel hakkame tootma kunstlund ülejäänud rajaosadele laialivedamiseks.»

Rajameistrid valmistuvad

Abja-Paluoja suusaentusiast ja rajameister Riho Ots on käinud rajamasinatega sealset rada sisse sõitmas, aga esialgu ta sinna kedagi ei oota, sest lund on liiga vähe. Ots selgitas, et kui trassi tallata, külmub see korralikult ära. Hiljem, kui rohkem lund tuleb, saab tugevama raja, mis püsib paremini ka sulade saabudes.

Viljandi järve ümbritseval terviserajal on masinad põhja ettevalmistamiseks kaks tiiru teinud, kuid munitsipaalasutuse Viljandi Spordikeskus juhataja Mati Jürissoni sõnutsi on sealgi lund suusatamiseks veel vähe. «Aga masinad on ootel, kui peaks juurde sadama,» lisas ta.

Lund oodatakse ka Karksi-Nuia külje all taastatud Sokaoru terviserajal. Üks raja taastamise eestvedajaid, Karksi-Nuia rattaklubi liige Andi Sõmmer ütles, et korralik rajamasin tuleb sinna detsembri keskpaigaks ja seni kasutatakse vana buraani. Tervisesportlased on mitmekesise profiiliga raja juba omaks võtnud ning see sobib hästi ka suusatajatele, sest pakub metsa vahel kulgedes tuulevarju.

RAJAD

Holstre-Pollis on eri pikkuse ja raskusastmega hooldatud metsaradu 35 kilomeetrit.

• 2,5 kilomeetri pikkune suusarada on valgustatud.
• Kevadest sügiseni saab radadel matkata, joosta, teha kepikõndi, sõita rattaga, orienteeruda või lihtsalt loodust nautida.
Allikas: www.holstrepolli.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles