Aastaid oodatud rada sai lõpuks valmis

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äsja valminud matkarajalõik ühendab Närska mäge ja Sammuli läheduses olevat Seaküna orgu.
Äsja valminud matkarajalõik ühendab Närska mäge ja Sammuli läheduses olevat Seaküna orgu. Foto: Elmo Riig

Pika ootamise järel on ümber Viljandi järve kulgeva terviseraja viimane lõik valminud, kuid ehitaja selgitusel saavad sportijad sellest täit mõnu tunda ehk järgmisel kevadel.

Ehitusfirma Avust juhatuse liige Hasso Arnim selgitas, et raja katteks veetud kruus vajab mõnes kohas aega, et jalgratas seal pinnasest läbi ei vajuks.

«Samast karjäärist võetud kruusa on kasutatud ka teiste rajalõikude katmiseks,» rääkis Arnim. «See on pikas perspektiivis väga hea materjal, kuid esimesel aastal katet kasutajale meeldivalt tihedaks ei saa.»

Arnimi selgitusel on vaja talvekülma, et kruus tahedaks muutuks, ning jõuga kokkupressimine samasugust tulemust ei anna.

Ehkki rajalõik Närska mäe ja Seaküna oru vahel on valmis, arvestab ehitusfirma asjaoluga, et vähemalt sügisel ja kevadel tuleb raja ümbrust veel korrastada.

«Kõik sõltub ilmast,» lisas Hasso Arnim. Kui peaks tulema paduvihma, võib pinnas Närska mäe nõlvadelt rajale vajuda.

Et tegemist on maastikukaitsealaga, ei saa ehitaja nõlvu vaiade või mõne muu konstruktsiooniga kindlamaks muuta ning tuleb oodata, millal muutub taimestik taas nii tugevaks, et ei lase erosioonil tekkida.

Kui sel suvel padusid ei tule, pole ehitajal suure tõenäosusega vaja sügisel pinnase vajumisest tekkivaid muresid lahendama hakata.

Enam kui kilomeetripikkune terviseraja lõik oleks esmaste plaanide kohaselt pidanud valmima kolm-neli aastat tagasi, kuid siis tekkisid linnavalitsusel vastuolud mõne maaomanikuga.

Pikkade läbirääkimiste tulemusena maksis linnavalitsus kahele maaomanikule 50 000 krooni, et saada maa 15 aastaks endale kasutada, ning üks maaomanik sai volikogult loa oma Viljandis asuval kinnistul tasuta reklaam­plakateid üles panna.

Ehitus pidi algama eelmise aasta kevadel, kuid paljude juriidiliste toimingute venimise tõttu tuli ehitusfirmale tööde alustamise luba alles augustis. Paraku osutus suve lõpp nii vihmaseks, et rada mullu ei valminudki.

Hasso Arnimi selgitusel venis ehitus ka seetõttu, et rada oli kogu aeg kasutuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles