Andmekaitse on pimedate ühingule pinnuks silmas

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sel korral peeti näitusesaalis konverentsi, aga linnaraamatukogus on võimalik kasutada kõnesüntesaatoriga arvutit, laenata helindatud raamatuid ning kasutada teksti paljukordse suurendamisvõimalusega lugemisviisorit, millega on vaegnägijatel hea lugeda ajalehti, ajakirju ja raamatuid.
Sel korral peeti näitusesaalis konverentsi, aga linnaraamatukogus on võimalik kasutada kõnesüntesaatoriga arvutit, laenata helindatud raamatuid ning kasutada teksti paljukordse suurendamisvõimalusega lugemisviisorit, millega on vaegnägijatel hea lugeda ajalehti, ajakirju ja raamatuid. Foto: Elmo Riig / Sakala

Delikaatsete isikuandmete seadus ei luba perearstidel väljastada andmeid tervisemuredega patsientide, sealhulgas nägemispuudega inimeste kohta.

Viljandi pimedate ühingu esimees Harry Kare ütles ühingu 60. aastapäeva konverentsil, et siinses pimedate ühingus on 38 liiget, aga tõenäoliselt on raske nägemispuudega inimesi tunduvalt rohkem — muu maailma kogemused näitavad, et ühingusse koondub vaid kolmandik.

Enamik lihtsalt ei julge ega oska endast teada anda. Ühing omakorda ei saa neid puuduliku seaduse tõttu otsida.

Tükk tühja kurba maad

«Mäletan oma kogemustest, et pärast pimedaks jäämist oli esialgu tükk tühja maad. Olin nagu kurb tumm leilis,» meenutas oma saatuselööki üheksa aastat tagasi pimedaks jäänud Arvu Sarv.

«Tuntud puuetega inimeste eestvedaja Mihkel Aitsam tiris mind lõpuks kodust välja inimeste hulka,» jätkas Sarv, kes praegu on Viljandi pimedate ühingu juhatuse liige. Ta lisas, et paraku paljud jäävadki oma hädadega nelja seina vahele norutama.

«Pimedatele on rääkivad telefonid, kaalud, suhkrutaseme- ja kolesteroolimõõtja, kellad ja kraadiklaasid. Samuti kõnelev värvimääraja, mis eristab 110 värvitooni, lähitakistuse määraja, kõnesüntesaatoriga arvutid ning palju muud,» tutvustas Harry Kare.

«Tänu korraldajate suuremeelsusele pääsevad Viljandi pimedad koos saatjatega tasuta Viljandi folgile. Meie saame pimedatele pakutavaid võimalusi tutvustada ja abivajajateni viia.»

Ühinguga saab ühendust telefonil 433 3196 või 527 8151.

Harjad ja massaaž

Viljandi pimedatel on kuulsusrikas ajalugu. Eesti pimedate juhtfiguuri, ajaloolase Aldo Kalsi andmetel asutati juba 1878. aastal Riia pimedate hooldamise Viljandi abiselts, milles osales väga mõjuvõimsaid tegelasi.

Saksamaal Hannoveri pimedate koolis hariduse saanud baltisakslane Alexander von Stryk oli Viljandi koolides usuõpetaja. Samal ajal tegeles ta heategevusega, näiteks aitas haridust saada neil, kel selleks raha ei olnud.

Viljandis tegutses ka Riia pimedate kooli kasvandikust käsitööline, ajalehemüüja ja kaupmees Karl Vagner (1877—1968), kes organiseeris Viljandi pimedaid ja lõi neile töövõimalusi.

Nii asutati 1952. aastal Eesti pimedate ühingu Viljandi algorganisatsioon ja 1965. aastal pimedate töökoda.

Lõuna-Eesti piirkonda kuuluva Viljandi pimedate ühingu töökojas tehti omal ajal harju. Praegu on niisugune tööstus vaid Tallinnas ja Tartus. Seda tööd siin enam pakkuda ei ole, aga Harry Kare tõdes, et nüüd on seltsi liikmete seas koguni viis massööri.

Seltsist rääkides ütles ta, et peaaegu iga kuu kohtuvad selle liikmed ühisüritustel. 15. oktoobril on valge kepi päev. Novembris sõidetakse Tartusse, et kohtuda Lõuna-Eesti pimedate ühingu liikmetega, käia Tartu pimedate koolis ning Eesti juht- ja abikoerte koolis. Detsembris ootab ees lõbus jõulupidu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles