Sügis toob folki ja punki

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõikuspeol jagab Paabel nagu suvisel festivalilgi lava Meesteväega. Ansambli pärimusfusioonile lisavad mehiseid noote Meelis Hainsoo, Sakarias Leppik, Konstantin Tsõbulevski, Taavi Paomets, Aare Külama ja Arno Jürjens.
Lõikuspeol jagab Paabel nagu suvisel festivalilgi lava Meesteväega. Ansambli pärimusfusioonile lisavad mehiseid noote Meelis Hainsoo, Sakarias Leppik, Konstantin Tsõbulevski, Taavi Paomets, Aare Külama ja Arno Jürjens. Foto: Jelena Rudi

Viljandi pärimusmuusika ait alustab ülehomme viiendat hooaega peoga, mille esimeses pooles saab Ugalas näha etendust «Ukuaru» ning teises pooles koondub tegevus aita.

Seal ootavad ees tänavu kahekümnendat aastapäeva tähistava ansambli Untsakad kontsert ning kolmeteistkümnes etnopidu sarjast «Folkloob».

«Olen sellel ametikohal mõistnud, et sügishooaja esinejaid on üsna keeruline valida,» möönab aida produtsent Jalmar Vabarna. «Suvi on rohkete võimaluste aeg ning artistid ei taha targu endal sügist kinni panna, sest suvised head mõtted vajavad realiseerimist. Õnneks saime sellega hakkama.»

Plaat kui laps

Nii jätkuvadki aidas traditsioonilised sarjad, nagu Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemiaga kahasse korraldatav «Omakultuuriakadeemia» ning koostöös Viljandi pensionäride liiduga peetavad päevased kontsertkohtumised.

Edasi läheb ka pärimushommikute sari ning mõistagi seisab ees nii suuri kui väikseid kontserte. Jalmar Vabarna juhtis tähelepanu asjaolule, et aida koduleheküljel on koht, kus saab pakkuda välja oma kontserdi. Ait annab oma erilise miljöö ja moodsa tehnikapargiga hea võimaluse ellu viia erisuguseid projekte.    

«Ka sissetöötatud formaadid eeldavad, et kohale tuleb kutsuda värsked esinejad ja üht-teist on vaja kokku panna teistmoodi,» vastas Vabarna küsimusele, kui palju programm jälgib juba sissetallatud radu. «Loomulikult proovime luua iga sündmuse ümber omamoodi eksootikat.»

Septembri lõpul on Ants Tauli meisterdatud torupilli 40. aastapäev. Selle auks korraldatakse suur galakontsert, pilli ehitamise õpituba ning torupilli oleviku ja arengu jututuba.

«Sügishooajal on oodata ka kahe uue plaadi esitlust,» rääkis Vabarna. «Plaadi valmimine on alati tähtis sündmus: see meenutab lapse sündi. Isegi kui artist mängib paari aasta tagust lugu, on plaadi väljaandmine ühe perioodi lõpp ja teise algus.»

Sügisel tutvustavad oma vastseid helikandjaid Johanna-Adele Jüssi ja Anu Taul. Jüssil on see debüütplaat ning Anu Tauli viimasest helikandjast on möödas juba üle kuue aasta. Vabarna sõnul võib olla üsna kindel, et ka kevade poole seisab ees mitu plaadiesitlust.

Oktoobris tuleb taas traditsiooniline kaks päeva vältav lõikuspidu, kus teiste hulgas astuvad publiku ette Paabel ja Meestevägi, Omiri Portugalist, The Begleys Iirimaalt, legendaarse ansambli Collage tribuutbänd Puzle ning Elof & Wamberg Taanist.

Mitu minifestivali

Novembris ootab ees järjekordne autorilaulu õhtu «Kui polekski ilmas ruttu». Seda ümbritseb esialgu saladusloor, kuid õhtu teema pole üllataval kombel folk, vaid hoopis punk.

«Läbirääkimised alles käivad, kuid kõigi eelduste järgi võib traditsioonilise saatebändita näha mitut pungilegendi, kes hakkavad laval kohtudes looma oma maailma,» vihjas Vabarna. «Kindlasti ei jää see autoriõhtu viimaseks.»

Novembris peetav ühepäevane festival «Maa ja Ilm» ei otsi sedapuhku teemat kaugetelt maadelt, vaid pöörab pilgu hoopis naaberriik Läti poole. Rahvakalendriga ühte jalga käiv ait pakub tänavu esimest korda kadripäeval võimaluse tulla «Tantsumajja» koos lastega.

Jõulukuus kannab aidarahvas ette traditsioonidest lähtuva «Jõulu mängu». Etendusse kaasatakse publikut ning lavastusmeeskonnas lööb kaasa ka Indrek Sammul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles