Juunioride mõõduvõtust kujunes kurioosum

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Josten Vaidemil ei õnnestunud ainsa Viljandi klubi võistlejana võidusõidu käiku kuidagi muuta ning nii pidi temagi finišini pundis loksuma ja viimasel kilomeetril üritama võimalikult kõrget kohta saavutada.
Josten Vaidemil ei õnnestunud ainsa Viljandi klubi võistlejana võidusõidu käiku kuidagi muuta ning nii pidi temagi finišini pundis loksuma ja viimasel kilomeetril üritama võimalikult kõrget kohta saavutada. Foto: Peeter Kümmel

Eesti grupisõidu meistrivõistlused lõpetas Viljandi rattur Josten Vaidem juunioride seas küll viiendana, kuid võidusõit tiitli nimel kujunes nii aeglaseks, et kohtunikud kaalusid pärast sõitu, kas üldse medaleid välja anda.

«Ehk oleks pidanud sõidu üldse katkestama,» lausus võistluste peakohtunik Madis Lepajõe. «Kui sportlasi ikka tõsine võidusõit ei huvita, siis on kohtunikel võistlusmääruse järgi selline õigus olemas.»

Kurioosne võistlussõit peeti Eesti juunioride meistritiitli nimel Rõuges enne jaanipäeva. Kui noortele meestele start anti, alustasid nad küll aktiivselt ja üks suurima meeskonnaga võistlusele tulnud CFC klubi poistest pääses grupil eest minema.

«See polnud tõsine minek,» tunnistas Viljandi klubi treener Marek Johanson. «Tal lasti ees mõnda aega üksi kühveldada ja siis püüti ta kinni.»

Aeglane kulgemine

Pärast seda kulges 117 kilomeetri pikkune sõit ülimalt aeglaselt. Paaril korral võttis mõni rattur kätte ja põgenes suurest grupist, aga ükski neist ei jäänud kauaks teistest ette.

Marek Johansoni meelest põhjustas sõidu passiivsuse Tallinna klubi CFC, kellel oli 26 startija seas kuus ratturit. «Nad küll ise eitasid seda, aga tundus, et nad tahtsidki võistluse selliseks kujundada,» arvas Viljandi treener.

Ka ainsal stardis olnud Viljandi mehel õnnestus korra mõne kaaslasega grupil eest ära sõita. Liidrite seas oli sel hetkel mitu Eesti juunioride tippu ja Johansoni meelest olekski nad võinud ette jääda. Paraku olevat aga CFC mehed töö tegemisest keeldunud ja seejärel lasid ka teised jala sirgu.

CFC värvides võistelnud ja lõpuks võidu pälvinud Oskar Nisu väitis aga sõidujärgses intervjuus, et just kõik ülejäänud ratturid olid passiivsed ja lootsid lõpufinišile. «Üritasime pisut ja saime ka eest minema,» kirjeldas Nisu. «Meile tõmmati järele, aga tööd tegema ei hakatud.» Sõidu keskmiseks kiiruseks kujunes lõpuks 35 kilomeetrit tunnis, mida sellel tasemel on väga vähe.

Alles viimasel ringil tõsteti kiirust ning üritati enam kui 20 mehest koosnenud gruppi väiksemaks lõhkuda. Finišisirgele jõudis korraga 21 ratturit ning võit läks CFC võistlejale. Josten Vaidem jäi pronksi saanud ratturi taha karpi ning lõpetas viiendana.

Meistrisärki ei antud

Meistritiitli jahtimisest kujunes lõpuks selline ratta seljas loksumine, et pärast sõitu kogunesid kohtunikud pikalt aru pidama. Lõpuks otsustati medalid meeste vahel välja jagada. «Midagi ebasportlikku selles sõidus ei olnud,» kommenteeris Madis Lepajõe. Et kohtunikud olid lubanud ratturitel finišini kulgeda, anti võitjale ka meistritiitel.

Eriotsusega ei saanud aga seekordne meister traditsioonilist sinimustvalget meistrisärki. «Särk on lisaauhind, mis tegelikult kuulubki naiste ja meeste sõidu juurde,» rääkis Lepajõe. «Juunioride võitjale seda andma ei pea.»

Lepajõe selgituse kohaselt polnud Rõuges juunioride võistlusel juhtunu maailmas erakordne. «Selliseid võistlusi tuleb hooaja jooksul ikka paar tükki ette,» tunnistas ta.

Viljandi rattaklubi treener Marek Johanson nentis, et kummaliselt kulgenud sõidu tõttu ei saanudki selgeks, millised oleksid olnud klubi ainsa esindaja Josten Vaidemi võimalused.

Eraldistardiga sõidus jäi noormees 15. kohale, mis treeneri arvates oli ebaõnnestumine. «Eraldistardist võistlused pole talle kõige sobivamad, aga kohta kaheksa hulgas oleks lootnud küll,» tunnistas ta.

Grupisõiduks oli Vaidem aga treeneri meelest palju paremini valmis ning parema õnne korral oleks võinud loota ka medalit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles