Pension ei ole riigieelarve augutäide

, vaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Kukk
Jüri Kukk Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

MAJANDUSKRIISI kärpekavade üks võtmesõna on pensionid. Paljude Euroopa Liidu riikide valitsused näevad just vanaduspõlve rahas päästerõngast, mis aitaks lappida eelarveauke.

Et hakata seda raha maksma hiljem, tahavad nad tõsta pensioniea võimalikult kõrgele. Osa riike on katkestanud pensionifondide sissemaksed ning mitme projekti läbiviimiseks on tehtud ettepanek kehtestada pensionile tulumaks.

Siinkohal tekibki esimene tõrge. Pension ei ole privileeg. See ei ole maksumaksja raha ega toetus, mida riik maksab eakatele inimestele. See on auväärsesse ikka jõudnute ausalt teenitud raha, mis peab võimaldama neil vanaduspõlve väärikalt veeta.

Peetakse küll heaks tooniks, et lapsed vanemaid sel ajal aitavad, kuid üldjuhul käib asi vastupidi: vanurid on säästnud, neil on kõik esmavajalik olemas ning nad aitavad pigem oma järglastel lapsi kasvatada.

Kui riik katkestab pensionifondidesse tehtavad maksed, näitab see tema kui institutsiooni võimetust oma kohustustega hakkama saada. Pensione maksustades torkab ta järjekordselt käe vanurite tasku.

Küsitav on ka pensioniea tõstmine. Seda võiks pidada mõistetavaks, kui meil oleks varnast võtta töökohti, kus kõbusamad eakad inimesed saaksid oma kogemusi ja andeid kasutada, aga paraku rabelevad meil nooredki töötuse küüsis.

Noored ja vanad on pandud tööturul ebavõrdselt konkureerima: viimastel on kogemused, kuid pole enam energiat ja tarmukust, esimestel on pealehakkamist, aga pole oskusi.

Meie valitsuse liikmed on peamiselt 40—60-aastased, seega pensionieelikud, kellele vanaduspõlve pidamine on võõras asi. Ning ega see neid eriti kohutagi, sest kõrges ametis töötamine tagab suure pensioni. Nemad võivad vanaduspuhkusele jäädes võtta ette Bangkoki või Abu Dhabi reise, enamik eakaid ei saa millestki niisugusest unistadagi. Seepärast ei tohi nende aastate jooksul antud panuse eest saadavat tasu kärpida või sootuks ära võtta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles