Kaitseliit mängib kassi ja hiirt

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjalis-sportlikus mängus «Sõduriproov» astub võistlustulle paarkümmend Viljandimaa kaitseliitlast ja naiskodukaitsjat ning üks Scoutspataljoni lahingpaar.
Sõjalis-sportlikus mängus «Sõduriproov» astub võistlustulle paarkümmend Viljandimaa kaitseliitlast ja naiskodukaitsjat ning üks Scoutspataljoni lahingpaar. Foto: Elmo Riig / Sakala

Mitmel pool Viljandimaal on homme suur tõenäosus silmitsi sattuda relvastatud kaitseliitlastega.

Ehkki väliselt võib lapilistes rõivastes ja automaatrelvadega kaitseliitlaste tegevus jätta mulje, justkui oleks maakond sõjakeerisesse haaratud, pole paanikaks põhjust. Tegemist on kevadise militaarsportliku võistlusega «Sõduriproov», milles lööb kaasa ligi 150 Sakala maleva liiget.

Võistluse peategelased on kümmekond paari, kes peavad maastikul märkamatuks jäädes läbima võimalikult kiiresti ligi 40 kilomeetrit ning kontrollpunktides täitma osavust ning sõduri- ja matkatarkusi nõudvaid ülesandeid.

Legendi kohaselt on võistlejad sattunud vaenlase territooriumile, mistõttu tuleb neil kogu vahemaa ulatuses kassi eest hoiduva hiire kombel vältida vastutegevust. «Vaenlased» patrullivad nii jalgsi kui autodel võistlusdistantsi piirkonda jäävatel teedel ja sildadel. Samuti korraldatakse varitsusi lagendikel.

Vahelejäämise korral kaotavad võistlejad elutalonge, mida on igaühele kaasa antud piiratud kogus. Kui talongid on otsas, kaob ka šanss saada hea lõpptulemus.
Võistlusel osalejatel on keelatud läheneda asustatud punktidele ja õuedele, küll aga liiguvad nad nii riigi- kui eramaal.

Peakorraldaja lipnik Lauri Nälk rääkis, et paarid saadetakse teele kell 10 Pärsti vallas Männa karjääri äärest. «Kuhu täpselt nad suuna võtavad, ei saa ma praegu öelda, sest juhendi kohaselt selguvad kontrollpunktide asukohad alles mängu käigus. Niipalju võin poetada, et trass puudutab Pärsti, Paistu ja Halliste valda,» sõnas ta.

Võistlustulle astuvad Kaitseliidu Sakala maleva mehed ning kohalikud naiskodukaitsjad. Külalisena osaleb üks kaitseväe Scoutspataljoni lahingpaar.

«Et distants on pikk ja tegutseda tuleb nii päeval kui öösel, on see osalejatele igas mõttes raske katsumus, võrreldav kuulsa Erna retkega,» rääkis Lauri Nälk. Seepärast on võistlejate seas kogenud täiskasvanud. Noorkotkail ja kodutütreil võib peakorraldaja sõnul kurnava ülesande täitmiseks kogemusi nappida.

Diplomi ja rinnamärgi vääriliseks tunnistatakse üksnes need võistlejad, kelle lõpptulemus jääb koos lisaajaks arvutatud karistuspunktidega 24 tunni sisse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles