Eri laborid annavad vereanalüüsi puhul erineva vastuse (3)

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Mitu meditsiinilaborit võivad ühe ja sama vereanalüüsi puhul saada erinevad vastused, sest mõju avaldavaid tegureid on palju.
Mitu meditsiinilaborit võivad ühe ja sama vereanalüüsi puhul saada erinevad vastused, sest mõju avaldavaid tegureid on palju. Foto: Marko Saarm

Mis tunne teid valdab, kui annate enam-vähem korraga kaks vereproovi, aga üks labor saab ühe ja teine teise tulemuse? Hakkate asja uurima ja selgub, et nõnda peabki olema.

Minul just nii juhtuski. Varem olin arvanud, et olenemata laborist on sama analüüsi tulemus alati ühesugune või siis väga väikese erinevusega. Ehk kui tuua võrdlus meteoroloogiast: kui panna kõrvuti näiteks Viljandi ja Tallinna ilmajaama termomeeter, mõõdavad need ikka ühtemoodi, mitte üks ei näita 5 ja teine 25 kraadi. Selgus aga, et meditsiinis säherdust paralleeli tuua ei saa.

Käisin hiljuti perearsti juures vereproovi andmas ning lisaks valisin oma soovil Synlabis mitu analüüsi juurde. Kahe vereproovi andmise vahele jäi paarkümmend minutit, mille jooksul ma ei söönud ega joonud, lihtsalt kõndisin rahulikult ühest kohast teise.

Tagasi üles