Mesilindude tarvis saab toetust küsida

Sakala
Copy
Mesilased tööhoos
Mesilased tööhoos Foto: Elmo Riig

Maikuu esimese kümne päeva jooksul on võimalik taotleda mesilaspere pidamise toetust.

Mesila, milles elavate mesilasperede kohta toetust taotletakse, peab olema põllumajandusloomade registris registreeritud hiljemalt käesoleva aasta 30. aprillil. Toetuse taotlemisel on oluline, et korrektne mesilasperede arv 2024. aasta 30. aprilli seisuga on põllumajandusloomade registrile teatatud hiljemalt 6. mail 2024, sest toetuse maksmisel läheb arvesse nende mesilasperede arv, kelle pidamisest viimati registrit teavitati. Kui mesilasperede arvust on registrit kehtiva korra järgi teavitatud ja see ei ole vahepeal muutunud, siis uuesti seda teada andma ei pea.

Toetuse taotlemiseks peab mesinik olema põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti (PRIA) klient, lisaks peab ta olema registreeritud loomapidajana.

PRIA pressiteate väitel aitab mesilaspere toetus suurendada bioloogilist mitmekesisust ja põllumajanduskultuuride saagikust. Samuti aitab see kaasa põllumajandusloomade registris mesilasperede registreerimisele, mis võimaldab tõhustada mesilashaiguste leviku tõrjumiseks kasutatavaid meetmeid. Toetus aitab osaliselt hüvitada ka mesilaste pidamisega seotud kulusid.

Mesilaspere toetust makstakse riigieelarvest ning tänavu on selleks eraldatud 800 000 eurot. Ühe mesilaspere kohta makstava toetuse suurus sõltub sellest, kui paljudele mesilasperedele toetust taotletakse. Ühikumäära kehtestab PRIA hiljemalt 1. detsembriks ja toetus makstakse taotlejatele välja hiljemalt selle aasta viimaseks päevaks.

Toetuse sisu ja taotlemise tingimuste kohta saab täpsemalt lugeda PRIA kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles