Õhtune muuseumiöö keskendub vabadusele

Sakala
Copy
Meenutus eelmise aasta muuseumiööst, pilt on tehtud Viljandi kunstikoolis.
Meenutus eelmise aasta muuseumiööst, pilt on tehtud Viljandi kunstikoolis. Foto: Elmo Riig

Tänavune muuseumiöö kannab pealkirja «Öös on vabadust» ja see leiab aset 18. mai õhtul. Samal päeval tähistatakse rahvusvahelist muuseumipäeva.

Nagu seisab ürituse pressiteates, jätavad oma uksed tol õhtul kella üheteistkümneni lahti ligi kakssada muuseumi või mäluasutust, pakkudes ka eriprogramme.

«Muuseumiöö toimub 15. korda. Eelmisel aastal oli külastajaid üle 70 000 ning osales 188 muuseumi ja mäluasutust,» rääkis Eesti muuseumiühingu tegevjuht Anu Viltrop. «Sel muuseumiööl vabadusest rääkides keskendume ka sõnavabadusele, väljendusvabadusele, isikuvabadusele, usuvabadusele, poliitilisele vabadusele ja muule.»

Viltrop märkis, et vabadusest kõnelemine ei tohiks vabas riigis kunagi kaotada oma aktuaalsust. Vabadusest mõtlemine ja selle mõistmine on eriti tähtis nüüd, kui pinged maailmas aina kasvavad.

Teiste seas on õhtuse üritusega liitunud uus, keelatud kirjanduse muuseum, mille programm tuletab meelde, et meil Eestis on vabadus kirjutada ja lugeda piiramatult erinevat kirjandust. Muuseum annab aga ülevaate raamatutest, mis on maailma eri paigus olnud erinevatel perioodidel mitmesugustel põhjustel keelatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles