Folgipeol esinev Hardi Volmer leiab, et särtsuga asja võiks laval rohkem olla

Copy
Hardi Volmeri sõnul on tal Viljandiga side seetõttu, et ta noorem õde elas aastaid Saarepeedil. 
Hardi Volmeri sõnul on tal Viljandiga side seetõttu, et ta noorem õde elas aastaid Saarepeedil. Foto: Mihkel Maripuu

"Eesti rahvalaul oma olemuselt on mõtlik, kurvameelne, aeglane. Särtsuga asja on setudel palju ja seda võiks kavades protsentuaalselt rohkem olla,” lausus Hardi Volmer. See on ka üks põhjustest, miks ta koos punkbändiga Singer Vinger Viljandi pärimusmuusika festivalil rahvaviiside töötlusi esitab. 

Küsimusele, kas Singer Vingeril üleüldse on etnomõjutusi, vastas Volmer enesekindlalt: "Alati on olnud!" Singer Vingeri lugude seas on olnud paar setu rahvaviisi ning kuulsusrohke "Rahalaul", mis on saami rahvalaulu töötlus ning mida muusikute ringkonnas tuntakse kui etnostandardit. 

Seekord esitamisele tulevad töötlused on Volmeri arvates parasjagu primitiivsed. "Aga loodame, et muud asjad kompenseerivad," lisas ta humoorikalt. "Ei ole keeruliseks aetud need meie rahvatantsuseaded."

Volmer tunnistas, et seekord peitub kavas pala, mida ei ole kunagi selle koosseisuga tehtud.

Muusikahuvilised võivad kuulda kontserdil kõlamas rahvalaule Aafrikast, Setust ja Venemaalt, lisaks naljaga pooleks üht Ameerika ja Inglise päritolu rahvaviisi. Nii ei ole alust kuluaarides sahistatud mõttel, et Singer Vinger tuleb folgile vaid vanade lugudega. Ansamblil on uue hingamise eesmärgil Volmeri sõnul ka võimas tugirühm: kampa on võetud kaks noort taustalauljat. 

See, kes Singer Vingeri siia kutsus, oli Hardi Volmeri sõnul folgipealik Ando Kiviberg. "Tal oli mälestusi nooruspõlvest, kui Singer Vingeri eellasbänd enam folkmuusikat viljeles," lausus ta. Sellele ideele ladus vundamenti rahvusringhäälingu muusikamängus "Suust suhu” kõrva jäänud Singer Vingeri töötlus rahvalaulust "Sink sale proo" ja see kõik viiski lõpuks festivali korraldajate ametliku pakkumiseni. 

Et suviti tuleb laulumehel olla siin ja seal, siis suveüritused jäävad Hardi Volmeril tagaplaanile, kuid pika ajalooga Viljandi pärimusmuusika festivalil on ta jõudnud sellegipoolest mitu korda käia. Ning kui Singer Vingeri jaoks on folgipeol esinemine esmakordne, siis Volmer astus pärimusmuusika festivalil üles 2018. aastal Margus Põldsepa veetud Lõõtsavägilaste muusikutega.  Toona esitas ta Singer Vingeri repertuaarist kolm lugu. Seega pole Viljandi folk Singer Vingeri lugudest ilma jäänud.

Seekordsetest esinejatest kavatseb Volmer kuulata Trad.Attack!-i, Puuluupi oma originaalsuses ja eheduses ning Duo Ruutu.

Kas laulusõnad on enne nii tähtsat esinemist lõpuks pähe tuubitud? Volmeri vastus on konkreetne ja lühike: sugugi mitte. Muusikalises mõttes peab ta ennast Singer Vingeri nõrgimaks lüliks ning oma mälule ta kindel ei ole. "Tõmbab veel vaiba teistel liikmetel sellega alt ära," nentis ta. Nii et ka seekord jäävad sõnad paberil solisti toetama. 

Rokkarite tulevikust kõneldes ütles Volmer, et ea tõttu hakkab rokkimine varsti sportlikuks väljakutseks muutuma, kuid nii kaua, kui veel tellitakse, tuleb ikka esineda. Singli väljaandmise puhul on viimane üllitis veel liialt  hiljutine ning tavapäraen tempo on Singer Vingeril peatunud mustril "Uus album kord kümnendis". Kuid salapäraselt mainis Volmer ka 2026. aasta sügisel peetavat Singer Vingeri juubelit, mille puhul ei ole välistatud, et võib tulla ka uuemat muusikat.

Küsimusele, kas Singer Vinger on pärast bändi Turist nime keelamist mõelnud nimevahetusele, vastas Hardi Volmer: “Seda oleks võinud teha, kui üldse, siis momendil, kui ahistav Vene võim kukkus. Nimemuutus oleks olnud võimalik, kuid see oli täpselt aeg, kui me nautisime erilist tähelepanu, ja oma populaarsuse tipul ei hakka ükski nähtus nime muutma."

 


Tagasi üles