TRIIN LOIDE "Mis see kümnekas siis ära ei ole!" (1)

Copy
Triin Loide, Sakala arvamustoimetaja
Triin Loide, Sakala arvamustoimetaja Foto: Elmo Riig/Sakala

Kui uuel valitsusel on vähegi oidu ning soovi vast loodud koalitsiooniga järgmiste valimisteni välja vedada, siis hoidub ta ülbetest väljaütlemistest. Ma ei mäleta, et oleksin kunagi kuulnud, et kellegi kohta oleks kriitiliselt öeldud, et ta on liiga siiras, vahetu ja tagasihoidlik inimene. Ülbitsejaid ei kannata aga mitte keegi silma otsaski.

Eriti kui ülbitsemise taga on teatud empaatiavõime puudumine ja seega võimetus samastuda. Mind hõõrus isiklikult väga vastukarva riigikogu rahanduskomisjoni esimehe ja endise rahandusministri,  reformierakondlase Annely Akkermanni teadaanne, et vaesed saavad maksutõusudega üsna hästi, vaat et ludinal hakkama. Vikerraadio "Uudis+" saatejuhi märkuse peale, et julgeolekumaks mõjutab enim just meie 56 000 leibkonda, kelle sissetulek väheneb sellega umbes kolm ja pool protsenti, teatas Akkermann, et 500 eurost kaks protsenti on 10 eurot ühes kuus. "Nii et ma arvan, et sellega on võimalik suhteliselt märkamatult hakkama saada." 

Annely Akkermann ei ole ilmselgelt mitte kunagi olnud vaene ega näljas ning tal pole tulnud valida, kas süüa ise või toita oma lapsi. Ma ei väida, et enam kui 50 000 perekonda niimoodi elavad, aga nende seas on ka selliseid perekondi või üksikuna elavaid inimesi, näiteks pensionäre. Keeruline on jõukale või vähemalt hästi hakkama saavale inimesele selgitada, et kui sa oled kuu lõpus sõna otseses mõttes miinuses, sest julgesid näiteks haigestuda ja haiguslehe võtta, siis tähendab paarikümne euro suurune lisaväljaminek katastroofi.

Tagasi üles