Vaba mõte Homse varnas rippuvad eakad (1)

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Triin Loide, Sakala arvamustoimetaja
Triin Loide, Sakala arvamustoimetaja Foto: Elmo Riig/Sakala

Kolmapäevane «Pealtnägija» võttis lisaks muudele keerulistele teemadele ette töötavate eakate küsimuse. Tean ja tunnen isegi mitut töötavat pensionäri ning loodan, et neil ikka samm kerge ja pilk terav püsib. Miks mitte teha endale meelepärast tööd lisaraha teenimiseks ja vaimu värskena hoidmiseks! Kui aga eakas inimene peab töötama, sest muidu ei tule ots otsaga kokku, siis on asjad halvasti.

Nagu enamik meie ees seisvatest muredest, siis ripub ka eakate, nende äraelamise ning tööhõive küsimus suuresti homse varnas. Mitte keegi ei julge sellele pikemalt mõeldagi ning pole kuulda, et ükski demograafilise kriisi tahk oleks arutuse all, rääkimata siis sellest, et astutaks nende lahendamist ettevalmistavaid samme. Heal juhul mainitakse seda mõnel sõnavõtul ning tehakse siis kiiresti muud juttu, sest ükski poliitik ei taha silma paista sellega, et kuulutab kurja ja enese võimetust selle ärahoidmiseks. Eks seal homse varnas ripu juba nii palju asju, et tänase päeva tuba on võrdlemisi tühi ja kajab vastu.

Mulle aga mõnes mõttes lausa meeldis, et endine majandusminister Heido Vitsur, kes nüüd on üks töötavatest eakatest, ütles otse välja, et suund on aina katastroofi poole. Me kipume tantsima ümber lihtsate ja loogiliste elu tõsiasjade ja nendest rääkimiseks pehmeid sõnu valima, aga teeme sellega vahel endale karuteene. Kliima soojenemine kõlab ju igati mõnusasti, eriti kui juhtud sellest lugema jaanuaris, kui varbad külmetavad ning süda küttearvet vaadates nutab sees. Kulutame hulga raha, et haigekassa muuta tervisekassaks, ning riputame endale medali rinda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles