Kommentaar: Lubadus on täidetud

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Sarv
Tiina Sarv Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Kunstilise juhi Indrek Sammuli lahkumisega lõpeb paljulubav, kuid kahjuks lühikeseks jäänud ajajärk Ugala ajaloos. Teatris ei tule muutused nädala, kuu ega isegi aastaga. Teatri ülesehitamine on elutöö.

Vaatajate arv langes 2009. aastal, uue juhtkonna esimesel tööaastal, sellele eelnenud aasta 59 235-lt 51 085-ni. Sama tendents jätkus aasta hiljemgi. Siis oli vaatajaid kõigest 43 355. Mullu tekkis korralik kasv: vaatajaid oli 57 250.

Edu aluseks said nii repertuaarivalik kui avatud uste poliitika, samuti majast kadunud hirmuõhkkond. Kuigi kõigi külalislavastajate töö ei olnud just kümne punkti tabamus, oli omajagu õnnestumisi, mida publik hindas.

Kavva jõudis ka üks niinimetatud staaritükk, kus just osalised olid need, kes saali täis meelitasid — «Meeste kodu» püstitas möödunud aastal 13 881 vaatajaga publikurekordi. Kuuldavasti tuleb sellele järg.

Kunagi ei saa midagi üheselt väita. Nii head kui halvad üllatused on varmad tulema. Elu on aga näidanud, et kui kollektiivi, eriti loomingulise kollektiivi etteotsa asub oma ala tipp, lööb ta kõigest hoolimata läbi ja saavutab midagi. Heal juhul jõuab ta ennast ka erialal teostada, kuigi administreerimise kõrvalt jääb selleks paratamatult vähe aega ja anne kipub raisku minema.

Indrek Sammulit võib mõista. Nagu ütles hiljuti üks staažikas Ugala näitleja: «Sammuli-taolisel näitlejal on vaja teisi lavastajaid ja teisi mastaape. Lava on tema maailm.»

Pealegi räägivad asja juures olnud inimesed, et eelmise teatrijuhi mahavõtmise järel tekkis tühimik, mida keegi täitma ei nõustunud. Sammul lõpuks nõustus, aga ütles juba ette, et teeb seda ajutiselt. Oma lubaduse ta täitis. See annab talle otsekui õigustuse lahkuda siis, kui asjad on just minema hakanud.

Paar päeva tagasi öeldi Ugalast, et kunstiline juht pole parajasti kättesaadav, sest ta on proovis. See annab lootust, et Viljandi teatri laval saab publik Indrek Sammulit veel näha. Teada on, et ta teeb kaasa peatselt esietenduvas «Ukuarus» ja «Meeste kodu 2-s».

Aasta lõpuni on repertuaariplaanid tehtud, tööd on pakutud kolmele lavakunsti tudengile. Ka koostöö kultuuriakadeemiaga jätkub.

Ugalal on hea võimalus üle aastate loomulikul ja rahulikul teel edasi liikuda. Kui hästi uus juht neid võimalusi kasutada suudab, näitab aeg.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles