Nädala rekord Maakonnas sündis 352 last

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Sündide arvu vähenemine on ühest küljest praeguse aja märk, teisest küljest aga paratamatu ning ülemaailmne nähtus.
Sündide arvu vähenemine on ühest küljest praeguse aja märk, teisest küljest aga paratamatu ning ülemaailmne nähtus. Foto: Arvo Meeks

Viljandimaal tegi sündimus uue negatiivse rekordi: nii vähe lapsi kui mullu pole siin ilmale tulnud 1920. aastate algusest, mil Eestis üldse sündide registrit pidama hakati. Maakonnas nägi ilmavalgust ainult 352 last. Sündimus kukkus kivina muidugi kogu Eestis, nii et Viljandimaa selles vallas millegi erakordsega silma ei paista. Lohutus seegi.

Ühest küljest pole selles midagi imekspandavat, kui vaadata seljataha jäänud umbes kolmele aastale. Kõigepealt pandeemia ning olukord, kus isasid ei lastud haiglassegi. Seejuures polnud 2020. aasta kevadel sugugi selge, mis kuju või vormi meid tabanud tõbi võtta võib. Kardeti. Seejärel tulid piirangud, koondamised, ärevuse ajastu. Mõnda võis see muidugi hoopis meelitada last saama («Hea lapsega kodus olla, kui tööl on nii keerulised ajad»), paljud aga lükkasid selle otsuse edasi. Seejärel tuli sõda. Ja alguses oli ju väga paljudel hirm, et nüüd ongi kõik, see asi valgub Ukrainast üle kogu mandri laiali. Kardeti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles