Facebook juhatas politsei erakonna noortepeole

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei leidis Facebooki infole tuginedes Abja noortekeskusest, mille Reformierakonna noortekogu oli oma klubi ürituseks rentinud, hulga alkoholi tarvitanud alaealisi. Kontrolli käigus saadi kätte 20 seadust rikkunud noort.
Politsei leidis Facebooki infole tuginedes Abja noortekeskusest, mille Reformierakonna noortekogu oli oma klubi ürituseks rentinud, hulga alkoholi tarvitanud alaealisi. Kontrolli käigus saadi kätte 20 seadust rikkunud noort. Foto: Peeter Kümmel / Sakala (montaaž)

Möödunud reedel korraldas Reformierakonna noortekogu Abja noortekeskuselt üüritud ruumides oma klubi avapeo. Keskööl tabasid politseinikud tänu Facebookis levinud infole peolt 20 purjus alaealist.

Koosviibimise eel levis politsei teatel Facebookis info, et üritusel on rohkesti alkoholi, ja noori kutsuti kohale seda ära jooma.

Ennetustöö ei aidanud

«Mind pani algul imestama, et kui politseinikud sellest teadsid, siis miks ei läinud nad selle ennetamiseks varem kohale, aga tuli välja, et nad tegid seda: käisid enne kohal ja hoiatasid, et tulevad ka hiljem,» rääkis Abja vallavanem Peeter Rahnel.

Abja noortekeskuse juhataja Eve Allik kinnitas, et politseinikud olid enne pidu majas käinud ja kontrollinud olukorda ka kell pool üheksa. Samuti oli juhataja veendunud, et pidulised teadsid reegleid.

Noortekeskuse ruumide kasutusele andmiseks tegi Abja vald kahepoolse rendilepingu, mille eest tasus 200-eurose arve Eesti Reformierakond.

Kui ruumid on erapeoks kasutusele antud, ei ole noortekeskuse enda töötajaid Alliku sõnutsi  kohal. «Kõik toimub rendilepingu alusel ja vastutab täisealine lepingupartner. Rendile andjal on aga õigus erapidusid kontrollida.»

Seda ka tehti. Abja valla noorsootöötaja Maie Bratka ütlemist mööda saab selliseid erapidusid kontrollima minna omavalitsuse esindaja. «Politseil polegi võimalust sinna kohaliku esindajata sisse astuda,» täpsustas ta.

Keskööl läks Bratka koos kahe politseiniku ja ühe abipolitseinikuga kontrollkäigule.

Bratka meenutuste kohaselt tuli neile vastu palju alkoholijoobes noori. «Arvasime, et võib-olla mõni üksik, aga pilt oli hoopis teine, hoolimata sellest, et politsei oli ka enne käinud ja seletanud,» rääkis ta. «Keegi selle mõttega küll ei läinud, et sealt need 20 noort kinni nabida. See oli üllatus ja meile täielik šokk.»

Lisaks asjaolule, et alaealised ei tohi üldse alkoholi juua, seisab noortekeskuse kasutuslepingu punktis 1.3 rasvases kirjas, et lepingu objektil on keelatud alkoholi pruukida.

Enamik neist, kellel joove tuvastati, olid 14—17-aastased, kuid purjutanute hulgas oli ka  13-aastane tüdruk. Politseinike saabudes proovisid mõned noored hoonest põgeneda ning lõhkusid selle käigus tualetis kaks akent ja kaks WC-poti kaant.

Klubijuht avaldas kahetsust

Kui «Sakala» reeglitevastase peo korraldamise kohta Reformierakonna noortekogult selgitust küsis, suunasid noortekogu esimees Mihkel Lees ja peasekretär Joonas Vänto küsimused kohaliku klubi juhile Liisi Rajamäele.

Vänto ütles, et see pidu oli puhtalt sealsete noorteklubi liikmete teema, mistõttu tema ei saa seda kommenteerida.

Reformierakonna noorte Abja-Paluoja klubi juht Liisi Rajamäe avaldas juhtunu pärast kahetsust ning ütles, et üritusel ei olnud alkoholi tarvitamist ette nähtud.

«Edaspidi teen kõik endast oleneva, et midagi sellist meie klubi üritustel enam ei toimuks. Kindlasti ei ole alaealistel, kes sel üritusel korda rikkusid ja alkoholi tarbisid, meie klubis kohta,» teatas ta.

Vallavanem Peeter Rahneli jutu järgi olid vallaametnikud enne rendilepingu sõlmimist kartnud, et midagi sellist võib juhtuda ja peolised võivad ülekäte minna, kuid neil polnud  mingit põhjust keelduda. «Kõik, kes ruume küsivad, peavad neid saama ühesugustel alustel,» sõnas ta.

«Oleme enne ka selliseid erapidusid kontrollimas käinud ja midagi pole toimunud,» ütles Maie Bratka. Ta meenutas üht pidu, mille kohta käis enne samasugune joomise kõlakas, aga pärast kontrollides oli kõik korras.

Viljandi politseijuhi Alvar Pähkli sõnul peaksid noored endale meelde jätma, et nende jutuajamised Facebookis on avalikud ja seal levivat infot jälgitakse pidevalt.

See, kui kauaks jääb noorele rikkumine registrisse, oleneb Lõuna prefektuuri Viljandi politseijaoskonna pressiesindaja Agu Lalli sõnutsi mitmest asjaolust: kas noor on varem alkoholi tarvitanud, mis joove tal oli ning mida ta korda saatis.

«See pole küll kriminaalasi, aga tuleks mõelda, et karistus jääb jõusse ja sel ajal on see näha,» lisas Lall.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles