Viljandimaalaste pool miljonit maanteele jäetud tundi

Lauri Läänemets
, riigikogu liige, Sotsiaaldemokraatlik Erakond
Copy
Lauri Läänemets.
Lauri Läänemets. Foto: Dmitri Kotjuh/Järva Teataja

SAJAD TUHANDED eestimaalased ärkavad igal hommikul ja lahkuvad kodust tunnise või suuremagi ajavaruga, et võtta ette teekond tööle, ning õhtul tuleb neil läbida sama teekond vastupidises suunas. See tähendab, et need sajad tuhanded Eesti inimesed kulutavad oma ärkveloldavast ajast kaks tundi ja enam lihtsalt sõitmisele. Ainuüksi Viljandimaal on selliseid inimesi hinnanguliselt 1000. Aastas kulutavad need Viljandimaa elanikud sõitmisele rohkem kui pool miljonit tundi ning see aeg tuleb pere, kodu, kogukonna, trenni või huvitegevuste arvelt, nende heaolu arvelt.

SEE KÕIK võib kõlada nagu üksikisikute valikute küsimus ja olmeprobleem, kuid ma julgen väita, et see on märk ühest tõsiseimast murest, mis Eesti ühiskonda vaevab: inimestel pole võimalik leida tasuvat, motiveerivat või atraktiivset töökohta väljaspool suuremaid linnu.

Me oleme harjunud seda võtma paratamatusena, kuid see ei tohiks nõnda olla. Riigi aktiivsem sekkumine regionaal- ja tööpoliitika kaudu võiks seda olukorda parandada, anda inimestele tagasi nende uneaja ning vabaduse olla rohkem pere ja kogukonnaga. Sellist kontseptsiooni võiks nimetada 30 minuti Eestiks ning see tähendaks, et igal inimesel on võimalik leida motiveeriv töökoht ja kõik elementaarsed teenused oma kodust 30-minutilise sõidu kauguselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles