Riigigümnaasium otsib õpetajaid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loodavas Viljandi gümnaasiumis töötab praegu kaks inimest: direktor Ülle Luisk (vasakul) ja õppealajuhataja Ingrid Kärmas. Üks nende seniseid ülesandeid on olnud uue kooli õppesuundade ja tunniplaani välja töötamine.
Loodavas Viljandi gümnaasiumis töötab praegu kaks inimest: direktor Ülle Luisk (vasakul) ja õppealajuhataja Ingrid Kärmas. Üks nende seniseid ülesandeid on olnud uue kooli õppesuundade ja tunniplaani välja töötamine. Foto: Elmo Riig / Sakala

Sügisel Viljandis õppetegevust alustav riigigümnaasium on välja kuulutanud konkursi, kuhu oodatakse kandideerima särasilmseid õpetajaid ja koolitöötajaid.

Ajalehtedes ja kooli kodulehel on avaldatud kuulutus, millega otsitakse kõikide  ainevaldkondade õpetajaid, seitsme ainevaldkonna juhti ning muid kooli tegevust toetavaid töötajaid, nagu sekretär-asjaajaja ja raamatukoguhoidja.

Kandideerimiseks vajalikke dokumente ootab Viljandi gümnaasiumi direktor Ülle Luisk digiallkirjastatult oma meilile 17. veebruariks.

Tuleb teinegi konkurss

Ülle Luisk ei osanud värvatavate täpset hulka veel öelda. Tema jutu järgi oleneb pedagoogide arv sellest, kas nad võetakse tööle täis- või osalise koormusega.

«Palju sõltub konkursile tulevate kandidaatide koondpildist. Pedagoog saab kandideerida ka üksiku valikkursuse õpetajaks ning kõne alla võib tulla töötamine osakoormusega näiteks kahes linna koolis,» selgitas direktor. «Seega selgub kõik konkursi kandidaatide analüüsimise käigus.»

Et gümnaasiumil tuleb järgmisel õppeaastal korraldada abiturientide õpetamine senistes koolimajades, plaanitakse lisarakendust pakkuda tulevastes põhikoolides tööd jätkavatele endistele gümnaasiumiõpetajatele.

Asja muudab keeruliseks ka see, et osa õppekavast võetakse Viljandi gümnaasiumis kasutusele alles ületuleval õppeaastal ning järgmise aasta abituurium õpib vana kava järgi.

«Võttes arvesse kõiki võimalikke asjaolusid, otsime praegu pigem vähendatud koosseisu,» kõneles Ülle Luisk. «Kuid see võimaldab meil oma personali paindlikumalt planeerida ning otsida vajaduse korral järgmisel aastal õpetajaid juurde. Kokkuvõttes on olukord muidugi ülikeeruline ja teeb planeerimise raskeks.»

Ka teisi töötajaid värbab Viljandi gümnaasium praegu vaid nii palju, kui on vaja esimeseks, asenduspinnal mööda saadetavaks aastaks.

«Haldus- ja tugisüsteemi töötajate osas teeme koostööd asenduspindadel tegutsevate koolidega ning kasutame esimesel aastal nende inimeste abi,» rääkis Ülle Luisk.

Ta lisas, et pärast Viljandi gümnaasiumi hoone valmimist korraldatakse ilmselt  haldustöötajate värbamiseks lisakonkurss. Seda teeb aga uute reeglite kohaselt Riigi Kinnisvara aktsiaselts, kelle kätte läheb tulevasest õppeaastast kõigi riigikoolide, seega ka Viljandi gümnaasiumi uue maja haldamine.

Valmis trotsima raskusi

Ülle Luisk tõdes, et algusaasta on keeruline ning seepärast oodatakse konkursile kandidaate, kes teevad tööd hingega ja on valmis raskustega võitlema.

«Eks inimese olemus tule konkursil vesteldes välja,» ütles direktor vastuseks küsimusele, kuidas värbajad õpetajate särasilmsust mõõdavad. «Koolis on üldjuhul võimalik kenasti aru saada, milline õpetaja naudib ja armastab oma tööd, on motiveeritud ning tegutseb innuga raskuste kiuste.»

See, mis kuupäevast õpetajad tööle asuvad, sõltub direktori sõnul sellest, millal lõpetatakse õpetaja töösuhe tema praeguses koolis. Tähtis on viia seniste linna gümnaasiumide õppetöö sujuvalt lõpuni, lasta õpetajatel puhata ning seejärel muuta nende lepingulist töösuhet.

Ka kõik väljastpoolt Viljandit pärit kandidaadid peavad arvesse võtma, et põhikohaga töö algab järgmisest õppeaastast, mitte kohe. Luisk täpsustas, et töölepingud hakkavad kehtima 20. augusti paiku.

Kuid juba kevadeks on Viljandi gümnaasium planeerinud mitu tulevasi töötajaid kaasavat arendustegevust, millega edukatel kandidaatidel tuleb arvestada. Näiteks märtsivaheajal on kavas esimene meeskonnakoolitus.

Ülle Luisk kinnitas, et talle on laekunud juba palju sooviavaldusi nii Viljandimaalt kui kaugemalt.

«Kõige kiiremini reageeriti koolitöötajate kuulutusele — enim sooviavaldusi on sekretäri-asjaajaja töökohale. Ka õpetajate kohtade vastu tuntakse huvi kõikjalt Eestist,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles