Ühes toas istub reetur, teises küüditatu

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mare Mikoff Kondase keskuses oma teoste keskel: paremal Maria Siberimaalt, vasakul Tartu sajatuhandes laps
Mare Mikoff Kondase keskuses oma teoste keskel: paremal Maria Siberimaalt, vasakul Tartu sajatuhandes laps Foto: Elmo Riig / Sakala

Kondase keskuse töötajad on ilmselgelt elevil ja rõõmsad, et neil õnnestus korraldada Eesti ühe silmapaistvama skulptori Mare Mikoffi näitus.

On kolmapäev ja käib tööde ülespanek. Kohal on ka kunstnik ise — nooruslik, huumorimeelne ja valmis lahkelt juttu ajama.

Enne pildistamist läheb ta teise ruumi ja naaseb, kirju sall kaelas, pärides, kas «Sakala» ilmub ikka värvitrükis.

Mõjuv meenutus

Näitus kannab pealkirja «Maria, Herman ja piiripost» ning see annab suuresti aimu väljapaneku sisust: maskis ja Vene lipuvärvides Simm, piiritulba juures valvav kuri ametnik ning oma lihtsuses ja südamlikkuses hingeminev naine.

Viimase skulptuuri nimi on «Maria Siberimaal» ja see viitab üsna selgelt, et kunstnik on inspiratsiooni saanud Heino Kiige samanimelisest romaanist. Õhuta klaaskapis istuv vilte ja puhvaikat kandev köökus naine on mõjuv mälestus neist tuhandetest eestlastest, kes kodust loomavagunites minema veeti.

«Võtsin «Maria» käsile siis, kui lehtedes kogu aeg päriti, miks küüditatutele ei ole monumenti. Tegin selle Heino Kiige raamatu järgi. Kutsusin kirjaniku vaatama — oli rahul,» räägib kunstnik.

Näituseruumide seintel on suured fotoinstallatsioonid, kus Mare Mikoffi linnaskulptuurid poseerivad uhkesti suurlinnavaadete (New York, Dubai, Londoni olümpiastaadion) taustal.

«See on see alaväärsuskompleks: pisikesed inimesed tahavad ka kangesti suurtes linnades olla,» seletab autor, nägu muigvel.

Palju linnaskulptuure

Mare Mikoff on teinud palju linna­skulptuure. Just tema on aastakümnete eest Tartus kunagise Kaunase restorani juurde paigutatud saja tuhandenda linnakodaniku sündi tähistava taiese autor. Ühtlasi on ta valmistanud Vanemuise ette kuldse Karl Menningu ja loonud Tartu rahu 90. aastapäevaks Jaan Poska kuju.

Tallinnas teavad kõik Viru keskuse juures asuvat «Hämarikku» ja Pärnus Paul Kerese monumenti. Sealses Kuninga tänava koolis on Mikoffi tehtud Jüri Vilmsi büst. Üldtuntud on ka humoorikad Eesti presidentide kujud. Huvitav, millise Laidoneri või Maramaa oleks tema Viljandisse kavandanud.

Mare Mikoff on koolitanud Eesti kunstiakadeemia skulptuuritudengeid ja õpetab Viljandi kultuuriakadeemias seda kunsti ka tulevastele butafooridele. Ta kinnitab, et aastate jooksul on tal olnud mitu andekat õpilast.

«Ma ei lase neil õunu nikerdada, annan ikka kätte kõige keerulisema töö — inimese,» ütleb ta.

NÄITUS

«Maria, Herman ja piiripost»
• Mare Mikoffi skulpturaalsed installatsioonid
• Näitus on avatud 25. veebruarini.
• Kondase keskuses saab väljapanekut vaadata kolmapäevast laupäevani kella 10—17.
Allikas: Kondase keskus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles