Tänasest kehtivad üle riigi uuendatud piirangud

Priscilla Õmblus
Copy
Valitsus kiitis heaks üle-eestilised COVID-19 tõrje piirangud ja see tähendab, et kolmapäevast kehtivad kõigis Eesti maakondades uued piirangud.
Valitsus kiitis heaks üle-eestilised COVID-19 tõrje piirangud ja see tähendab, et kolmapäevast kehtivad kõigis Eesti maakondades uued piirangud. Foto: Marko Saarm

Et koroonaviiruse levik ja haigestumuse intensiivsus on kogu riigis väga ulatuslik, ühtlustati tänasest üle-eestilised piirangud.

Valitsus kinnitas e-istungil koroonaviiruse leviku tõkestamise piirangute korralduse. Harjumaal ja Ida-Virumaal hakkasid uuendatud piirangud kehtima esmaspäevast, 1. veebruarist ning ülejäänud Eesti maakondades kolmapäevast, 3. veebruarist.

Kehtima jäävad senised üldreeglid, mille kohaselt tuleb kõikjal ruumides kanda maski ja kui ei ole sätestatud teisiti, liikuda 2 + 2 reegli järgi. Tagatud peab olema desinfitseerimisvahendite olemasolu ja desinfitseerimisnõuete järgimine. Maske ei pea kandma alla 12-aastased lapsed ja seda ei tule teha ka siis, kui maskikandmine on vastunäidustatud tervise tõttu või see ei sobi tegevuse iseloomuga.

Toitlustusasutused

Toitlustusasutustes tohib laudkonnas olla kuni kuus inimest, kes peavad hoidma teiste inimestega vähemalt kahemeetrist vahet. Kohapealseks ajaveetmiseks peavad toitlustusasutused klientidele uksed sulgema kella 21–6. Toidu kaasamüügile ajalisi piiranguid ei seata.

Meelelahutusteenuse osutamise kohtades kehtivad samasugused põhimõtted nagu toitlustusasutusteski. Liikuda tohib kuni kuueliikmelistes rühmades, kes peavad teistest rühmades hoidma vähemalt kahe meetri kaugusele. Klientidele peavad uksed olema kohapealseks ajaveetmiseks suletud kella 21–6. Ruumi maksimaalne täitumus tohib olla kuni 50 protsenti.

Kummalgi juhul ei laiene kuue inimese piirang perekondadele.

Ruumid

Statsionaarse istekohaga ruumides korraldatavate ürituste puhul kehtid kuni 50-protsendilise täitumuse nõue. Inimesed peavad istuma hajutatult. Väljaspool istekohtadega ala tuleb liikuda 2 + 2 reeglit järgides. Reegel ei laiene perekondadele või juhtudele, kus seda pole võimalik mõistlikult tagada. Piirangud kehtivad näiteks teatrietendustel, kinoseanssidel, kontsertidel, konverentsidel, kuid ka püsi-istekohtadega jumalateenistustel ning avalikel usulistel talitustel.

Ruumis on tegevus lubatud üksnes juhul, kui inimestele saab tagada nummerdatud istekohad. Inimesed peavad istuma hajutatult ning väljaspool istumisala liikuma 2 + 2 reegli järgi. Ruumi täitumus ei tohi olla üle 50 protsendi. Öiseid üritusi lubatud ei ole, tegevused on keelatud ajavahemikul kella 21–6.

Sisetingimustes tuleb kontaktsete ja suure viiruseleviku riskiga tegevuste puhul lähtuda 2 + 2 reeglist ning sellest, et ruumi täitumus ei tohi olla üle 50-protsendi. Suure viiruseleviku riskiga on tegevused, mille käigus toimub intensiivne sisse- ja väljahingamine ning aerosoolide teke.

Sport

Mittekontaktse ja madala riskiga tegevusi tohib korraldada 10 + 1 rühmas.

Suure viiruseleviku riskiga spordialadel saab tegevusi läbi viia 10 + 1 rühmas juhul, kui järgitakse spordialaliidu, kultuuriministeeriumi ja terviseameti koostöös väljatöötatud riskide maandamise abinõusid. Viiruse leviku riski maandamine on näiteks ruumide ventileerimine, inimeste hajutamine ja eri rühmade kokkupuudete vältimine. Juhul, kui riske pole võimalik maandada või seda ei tehta, tuleb tegevusi ellu viia 2 + 2 liikumispiirangut arvestades.

Loetelu suure ja väikse riskiga spordialadest ja huvitegevustest avaldab terviseamet oma veebilehel.

Välitingimustes tõstetakse sportimise, treenimise, noorsootöö, huvitegevuse ja -hariduse, täienduskoolituse ja -õppe grupipiirangu arvu seniselt 25-lt 50-le.

Nimetatud valdkondade piiranguid ei kohaldata riikliku õppekava järgsele tegevusele, spordialaliidu võistlussüsteemis toimuvale professionaalsele sporditegevusele, sealhulgas Eesti täiskasvanute ja noorte koondiste liikmetele ja kandidaatidele ning võistkondlike alade meistriliigade mängijatele. Samuti ei kohaldu need riigi sõjalise kaitse ja siseturvalisusega seotud tegevustele ning erivajadustega inimeste tegevustele, sealhulgas sotsiaalse ja tööalase rehabilitatsiooni teenusele.

Välitingimustes spordivõistluse ning liikumisürituse korraldamisel tõstetakse grupipiirangu arvu 25 inimeselt 50-le ehk võistlusi tohib läbi viia 50 inimesega rühmades, kes ei tohi omavahel kokku puutuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles