Kärbes hävitas astelpajusaagi, aga tõrjevahendeid pole

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Astelpajumarjad on ilusad, aga vaatepilt muutub, kui neid kahjustab astelpajukärbes. Siis muutuvad marjad tumedaks ja tõmbuvad krimpsu ning nende seest leitakse väikseid valgeid usse.
Astelpajumarjad on ilusad, aga vaatepilt muutub, kui neid kahjustab astelpajukärbes. Siis muutuvad marjad tumedaks ja tõmbuvad krimpsu ning nende seest leitakse väikseid valgeid usse. Foto: Marko Saarm

Vitamiinidest pakatavad astelpajumarjad on koroonaviiruse tõttu väga nõutud kaup, paraku oli saak astelpajukärbse ja sooja talve põhjustatud tolmlemismurede tõttu paljudes istandustes nii väike, et marju ei hakatud koristamagi.

Viljandimaal väga suuri astelpajuvälju ei ole, aga Võrumaal 1,5 hektaril astelpajusid kasvatav Mati Kivistik jäi peaaegu kogu saagist astelpajukärbse tõttu ilma. Tänavu oli esimene aasta, mil ta seda kahjurit märkas. See ongi meil uus ning jõudis lõuna poolt siia esimest korda 2015. aastal.

Saak hävis

«Kahjustuse tagajärjel muutusid marjad tumedaks ja tõmbusid krimpsu ning nende seest leiti väikesed valged ussid,» rääkis Mati Kivistik. «Uss on vagel, kes toitub marjast ning seejärel nukkub ja elab talve mullas üle. Kevadel koorub nukust kärbes ja kõik hakkab otsast peale».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles