Kujurite ühing soovitab kunstnikel Jaak Joala mälestusmärgi konkurssi ignoreerida (1)

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Laulja Jaak Joala mälestusmärgi tellijad tahavad, et Posti tänava pargis oleks muusikat esitav kuju valmis veel enne jõule. Kujurid peavad seda plaani ebareaalseks.
Laulja Jaak Joala mälestusmärgi tellijad tahavad, et Posti tänava pargis oleks muusikat esitav kuju valmis veel enne jõule. Kujurid peavad seda plaani ebareaalseks. Foto: Elmo Riig
  • Kujurite ühing peab konkursi lühidust vastutustundetuks
  • Ühel skulptoril valmis eskiis mitu kuud tagasi
  • Korraldajad plaanist ei tagane

Eesti kujurite ühendus soovitab oma liikmetel mitte vastata Viljandisse kavandatava Jaak Joala mälestusmärgi konkursi kutsele, sest see diskrediteerib monumendikonkursside head tava, paistab formaalsena ning tundub vastutustundetu. Konkursi korraldajat kujurite ühenduse avaldus hämmastab.

Kujurite ühenduse esimehe Gea Sibola Hanseni pöördumises Viljandi linnavalitsuse, kujurite ühingu liikmete ning konkurssi korraldava mittetulundusühingu Meie Viljandi poole heidetakse kõige enam ette väga lühikesi tähtaegu. Suunatud konkurss, kuhu Sakala andmetel on kutsutud viis või kuus kujurit, annab idee leidmiseks ja maketi teostamiseks aega 27. oktoobrini.

Aega napilt

«Alla 14 päeva,» kirjutas Sibola Hansen avalduses.

«13 päeva ja mõned tunnid,» lausus Meie Viljandi eestvedaja Harri Juhani Aaltonen.

«Kui skulptoril on idee, siis piisab talle ka vähemast,» leidis kunstnik Mati Karmin, kes kujurite ühendusse ei kuulu ja on oma idee pannud paberile juba suve alguses. «Omal algatusel,» väitis ta.

Sibola Hanseni meelest oleks kunstnikel vaja asukohaga tutvumiseks, idee väljatöötamiseks ja materjalide vormistamiseks vähemalt 40 päeva.

Aaltonen meenutas, et kui Viljandile otsiti viis aastat tagasi uut tunnusgraafikat, anti kunstnikele samuti kaks nädalat aega ning sellest võeti nüüd malli. «Mind paneb rünnak väga hämmastama. Selle asemel võiks meid aidata,» lausus Aaltonen.

Ka järgmised konkursiga seotud tähtajad tunduvad kujurite ühendusele ebareaalsed. Nimelt tahab tellija, et mälestusmärk oleks valmis 20. detsembriks. Kujurite ühenduse arvutusel jääks seega töö tegemiseks aega umbes poolteist kuud ja sellest ei piisa.

«20. detsembriks ei ole reaalselt võimalik mälestusmärki valmis saada,» nõustus Karmin. «Võib-olla – ja seda parimal juhul – aasta viimaseks päevaks. Iga päev on sellise töö puhul oluline.»

Aaltonen oleks nõus tähtaega paari päeva võrra nihutama, aga enne jõule sooviks ta mälestusmärgi kätte saada. Kiirustamise põhjuseks on tema sõnul asjaolu, et 2020. aastal möödus 70 aastat Jaak Joala sünnist ning aasta lõpus oleks mälestusmärgi avamisega seda paslik tähistada.

Monumendi loomiseks on mittetulundusühing saanud 50 000 eurot. Et konkurss on kutsetega, siis peaks töö hind jääma alla 60 000 euro.

Kujurite ühendus heidab konkursi tingimustele ette asjaolu, et sellel osalemine pole tasustatud, ehkki see kuulub niisuguste võistluste puhul hea tava juurde. Samuti tehakse ettepanek kaasata žüriisse eksperte, keda kujurite ühendus oleks nõus vahendama.

Üks eskiis on valmis

Praegu teeb kujurite ühendus oma liikmetele aga üleskutse, et nood ei osaleks konkursil, sest võistlus tundub olevat formaalne ja vastutustundetu.

«Siis on ju hästi,» arvas Mati Karmin. «Mina ei ole kujurite liidu liige.»

Väide, et konkurss on korraldatud vaid selleks, et saaks vastu võtta Mati Karmini juba valmis oleva kavandi, ei vasta Harri Juhani Aaltoneni sõnul tõele. «Jah, ma olen seda eskiisi näinud, aga see ei ole tehtud meie tellimusel,» sõnas ta.

Karmini enda seletusel on see täiesti tavapärane, et skulptorid pakuvad oma ideid ise välja. Nii tuli ka Karmin suve hakul ise mõttele, et Jaak Joala sünnilinnas võiks olla tema mälestus tähistatud, ta valmistas eskiisi ja pakkus selle linnajuhtidele välja. «Skulptoritel tööd üldiselt napib ja sel moel oma ideid välja käiaksegi,» lisas ta.

Harri Juhani Aaltonen on küll tunnistanud, et plaan saada muusikat esitav mälestusmärk valmis veel selle aasta lõpuks on küll väga ambitsioonikas, aga ta usub ka praegu, et see on teostatav. «Mina kuulsin mälestusmärgi ideed esimest korda veel siis, kui Ando Kiviberg oli linnapea. Meil on võimalik nüüd seda teha või oodata veel kümme aastat,» rääkis Aaltonen.

Oma elu esimesed kaks kuud Viljandis elanud Jaak Joala kuju peaks tulema Viljandi kohtumaja vastas asuvasse parki. Selle tellib mittetulundusühing Meie Viljandi ning kingib pärast valmimist linnale. Viljandi linnajuhid otsustasid nädal tagasi toetada mälestusmärgi rajamist 50 000 euroga.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles