Kevadine Viljandi hirmutav rahaseis on sügiseks üsna kauniks muutunud

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Viljandi rahaline seis on paegu oluliselt parem kui kevadel kardeti.
Viljandi rahaline seis on paegu oluliselt parem kui kevadel kardeti. Foto: Marko Saarm / Sakala

Kui kevadel kärpis Viljandi linnavalitsus 35 miljoni euro suurust aastaeelarvet 1,5 miljoni euro võrra ja oli valmis aasta teises pooles kulusid veel umbes sama palju vähendama, siis nüüdseks on olukord palju roosilisem ning aasta algul kavandatust on puudu vaid kolm protsenti.

Eriolukord algas kõigi linnade ja valdade jaoks karmilt. Tulid lisakulud, aga samas vähenes tulumaksust laekuva raha hulk ning prognoos näitas, et aasta jätkudes võivad tulud veelgi väheneda.

Tegelikult aga suurt langust ei järgnenud ning nüüd liigub linna rahakassa üsna selles rütmis, mida eelmisel aastal loodeti. «Kokku on kaheksa kuuga tulumaksu üle eelarves prognoositu laekunud 266 416 eurot. Nii et mitme investeeringu omafinantseeringu leidmine muutub lihtsamaks,» leidis linnapea Madis Timpson.

Näiteks augustis sai linn maksudest 133 700 eurot kevadel arvatust enam. Seda oli kolm protsenti vähem, kui aasta algul kinnitatud eelarves loodeti, aga 11 protsenti rohkem, kui mais tehtud lisaeelarvega arvati.

Kui võrrelda aasta esimest kaheksat kuud mullusega, selgub et linnakassasse on tulnud maksudest 1,7 protsenti ehk 161 304 eurot rohkem.

Kokku on kaheksa kuuga tulumaksust saadud 9,3 miljonit eurot. Aasta lõpuks loodetakse saada 13,7 miljonit eurot.

Aasta algus oli aga hirmutav, sest märtsis sai linn 113 000 eurot vähem maksuraha, kui oli kavandatud. Siis tehti tulusid ja kulusid 1,5 miljoni võrra kärpiv uus eelarve, mis kehtib tänaseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles