Margus Põldsepp: sõjateema on mind imikust saadik huvitanud

Üllar Priks
, reporter
Copy
Margus Põldsepa kogusse kuulub ka kaks talle endale antud auraha: endiste metsavendade liidu teeneteristi III järk (paremal), mille said kõik Untsakate liikmed sõjalaulude propageerimise eest, ja Eesti muinsuskaitse seltsi teenetemedal.
Margus Põldsepa kogusse kuulub ka kaks talle endale antud auraha: endiste metsavendade liidu teeneteristi III järk (paremal), mille said kõik Untsakate liikmed sõjalaulude propageerimise eest, ja Eesti muinsuskaitse seltsi teenetemedal. Foto: Elmo Riig

Ansambli Untsakad solist ja jõuline lõõtsamees Margus Põldsepp eestlastele suuremat tutvustamist ei vaja. Tulihingelise kodumaa patrioodina on ta oma muusikuteel olulise osa pühendanud sõjalaulude kogumisele ja esitamisele ning selle eest nii Eesti endiste metsavendade liidult kui muinsuskaitse seltsilt ka auraha välja teeninud. Need kaks tunnusraha on aga vaid osake Põldsepa aukartust äratavast medalikogust.

Piirilinnast Valgast pärit rahvamuusik tunnistab, et noorusajal tuli tal patriotismi pärast ka sekeldusi ette.

«Elasin küll eesti kogukonna keskel, aga nägin venelasi rohkem linna peal liikumas ja eks ütlemisi tulnud ikka. Oli ka üks intsident, milles osalemise eest sain isegi kohtus karistada, 50-rublase trahviga. See oli 1986. aastal ja on dokumentides kirjas koolinoorte rahutusena. Olin siis 11. klassis. Vaat too oli küll selline suurem kogunemine, kus oli vist umbes 200 venelast ja 100 eestlast. Aga pahandus aeti suhteliselt eos laiali. Miilitsad piirasid meid kümne masinaga ümber. Seda sündmust kajastas ka Ameerika Hääl,» meenutab Põldsepp ning lisab naerdes: «Siis ma veel punkar polnud, lihtsalt rahvuslike aadetega noormees.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles