Jaan Tõnisson astub teatrilavale

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noore Jaan Tõnissonina astub laval üles näitleja Mihkel Tikerpalu.
Noore Jaan Tõnissonina astub laval üles näitleja Mihkel Tikerpalu. Foto: Erakogu

Täna esietendub Eesti Rahva Muuseumi teatrisaalis Karl Sakritsa lavastuses Loone Otsa mononäidend «Üksi lehekuu põues», mis räägib Jaan Tõnissoni elust, heites pilku nii tema poliitilistesse kui filosoofilis-usulistesse vaadetesse, aga näidates ka suure riigimehe inimlikku külge. Lavastus jõuab mai lõpus ka Viljandisse.

«Miks peame Jaan Tõnissonist rääkima ikka ja jälle? Tõnisson oli aumees sõna kõige ehtsamas tähenduses. Kompromissitult aus poliitik,» ütleb Loone Ots. «Meil tasub temast eeskuju võtta. Oleme kõik pärit oma lapsepõlvest ja noorusest. Tõnissoni noorus on seni olnud pigem tundmata. Aga just sellel ajal kujuneb juba meile tuntud rahvuslane, kes on samas romantik. Mul oli suur rõõm leida «Vanas Jaanis» järjest uusi jooni, mis tegid ikooni inimlikumaks. Ja tabada töö käigus, et Tõnisson oma tohutu haardega oli tegelikult väga üksi – teised lihtsalt ei suutnud nii kõrgelt lennata. Ent see on ka lugu ühe rahvuse kevadest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles