Kõrge ametnik lahkub ametist

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Männik juhtis ekspertide komisjoni, kes valis välja Valuoja koolimaja asemele rajatava riigigümnaasiumi hoone arhitektuurilise lahenduse. Fotol on tema ees laual maketid, mida konkursile pakuti.
Marko Männik juhtis ekspertide komisjoni, kes valis välja Valuoja koolimaja asemele rajatava riigigümnaasiumi hoone arhitektuurilise lahenduse. Fotol on tema ees laual maketid, mida konkursile pakuti. Foto: Marko Suurmägi / Sakala

Seitse aastat Viljandi peaarhitekti ametit pidanud Marko Männikul on kümne päeva pärast sel kohal viimane tööpäev ning seejärel lahkub ta Viljandist.

«Elukohavahetus,» vastas Männik küsimusele, miks ta peaarhitekti ametist loobub. Ta on juba mõnda aega elanud Elva lähedal ning otsustas Viljandist lõplikult lahkuda ja alustada tööd mõnes erafirmas.

«Minu enda arhitektuuribüroo oli olemas juba enne seda, kui Viljandi linnavalitsuses tööd alustasin,» selgitas Männik. Samas kinnitas ta, et peab praegu läbirääkimisi suuremate büroodega, sest nendes on võimalik teha suuremaid projekte.

Uut inimest otsitakse

Marko Männik kinnitas, et linnavalitsusest lahkumiseks talle keegi survet ei avaldanud. Viljandi linnapea Loit Kivistiku sõnul oli peaarhitekt esialgu välja pakkunud, et jätkab senises ametis kaugtööd, kuid seda ideed ei pidanud linnapea mõistlikuks.

«Peaarhitekt peaks ikkagi olema Viljandis, et mõista kohalikke olusid,» leidis ta.

Viljandi linnavalitsus on asunud konkursiga otsima uut peaarhitekti. 26. septembriks ootab linn avaldusi inimestelt, kes võiksid sellesse ametisse sobida.

Linnapea tunnistas, et tal pole peaarhitekti palkamise kogemust ja seetõttu ei oska ta hinnata, kui kerge või raske on sobivat inimest leida.

«Ega see lihtne olema saa,» nentis ta, viidates palgale, mida linnal on võimalik pakkuda. Peaarhitekti kuupalk peab Viljandi volikogu otsuse kohaselt jääma 1100 ja 1600 euro vahele.

Marko Männiku hinnangul on praegu linnale peaarhitekti leida siiski lihtsam kui 2004. aastal, mil tema ametisse asus.

Seda, kui kaua linn peaarhitektita toime võiks tulla, Kivistik oletada ei tahtnud. «Oma ametiaja jooksul oli Marko Männik kaks korda poolteist aastat isapuhkusel ja linn sai enam-vähem hakkama,» meenutas ta. Samas kinnitas linnapea, et sooviks uue inimese ametisse leida nii kiirelt kui võimalik.

Rattateede rajaja

Üheks oma ametiaja suuremaks õnnestumiseks pidas Marko Männik Viljandi üldplaneeringu koostamist. Senine generaalplaan pärines 1970. aastate keskpaigast ning oli sisuliselt kasutuskõlbmatu.

Iseäranis teeb Männikule rõõmu see, et positiivselt on vastu võetud tema mõte rajada Viljandisse rohekoridorid. «Juba on planeeritud tunnelit Valuoja oru ühendamiseks Viljandi järve ja Paala järve äärse rajaga,» selgitas ta. Jalgratturitele, rulluisutajatele ning jalakäijatele uute teede ehitamine on olnud üks Männiku mõtteid ning ta avaldas lootust, et neid rajatakse ka edaspidi.

Peaarhitektile pakkus rõõmu ka mullune uue riigigümnaasiumi hoone konkurss. «Usun, et see tuleb hea maja,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles