Õppuril tuleb toetuse leidmiseks surfata

Sigrid Koorep
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.viljandi.ee

Augusti algul lõppes avalduste vastuvõtt Viljandi õppestipendiumide taotlemiseks, kuid nagu õppurid ütlevad, pole toetusraha saamiseks infot kerge leida.

Viljandist pärit õpilased võivad taotleda loome-, spordi-, õpilas- ja üliõpilasstipendiumi ning üht kutseõppe ja üheksat kõrghariduse aasta­stipendiumi. Linna haridus- ja kultuuriameti spetsialisti Kat­rin Mändmaa jutu järgi on stipendiumide konkurssidest teada antud linnalehe kaudu ning seal on ära trükitud kõigi toetuste ja preemiate taotlemise kalender.

«Praegu on tähtaegade tabel üleval ka kodulehel,» lisas ta.

Kesine teavitus

Tallinna pedagoogilise seminari üliõpilane Liis Tamman on õpinguteks stipendiumi pälvinud, kuid tema kinnitust mööda oli võimalusest teada saada keeruline. «Otsisin linnavalitsuse kodulehelt, sest teadsin, et sageli pakuvad omavalitsused selliseid võimalusi,» rääkis ta.

Linnalehes toodud märge on neiu sõnul liiga tagasihoidlik ja tema tutvusringkonnas pole stipendiumide jagamisest tihti kuuldudki.

Liivi Hakkaja, kes sai linnalt eelmisel aastal toetust välisõpinguteks Taani kõrgkoolis, rääkis, et tema kuulis konkursist oma sõbralt ning läks seepeale Viljandi kodulehele asja uurima. «Tuli avaldus välja printida ja täita ning õpetajalt kiri saada, et mida ja miks ma üldse teen,» meenutas ta kandideerimispaberite ajamist.

Kõige keerulisem oli hankida mõnelt õppejõult soovituskiri, sest neiu oli ainult paar kuud koolis käinud ning õpetajad ei tundnud õpilasi veel eriti hästi.

Hakkaja arvates võis tema stipendiumisaajaks osutuda sellepärast, et ta tahab tulla tagasi kodumaale Taanis omandatud teadmisi rakendama.

Neiu rääkis, et kui võrrelda riigiti hindade erinevust, pole möödunud sügisel linnalt saadud ligi 192 eurot (3000 krooni) just suur summa, aga välismaal õppivale tudengile on sellest siiski palju abi, sest kohapeal peab kõik kooliks vajaliku, ka õpikud, ise välja ostma.

«Seal maksab riik igale taanlasest õpilasele toetust selle eest, et too üldse õpib. Teadmine, et kodulinn sinust välismaal hoolib ning toetust pakub, ükskõik kui suur või väike see summa on, annab kindlustunnet ja motiveerib edasi püüdlema,» ütles ta.

Tudengid taotlevad enim

Käimasoleva kolmanda stipendiumivooru lõpuks laekus linnale välisõpingute finantseerimiseks kolm taotlust.

Suurmeeste nimesid kand­vate kõrgharidusstipendiumide avaldusi tuli 19. Kat­rin Mändmaa kinnitas, et neid ongi olnud alati kõige rohkem.

Linnaametniku jutu järgi on püsiv tendents, et ametiõpilased esitavad avaldusi vähe. Ka sel korral saabus vaid kaks kutsehariduse stipendiumi sooviavaldust. Linnalt toetuse saamise tingimusena tõi Mändmaa välja, et kandidaadi keskmine hinne ei tohi jääda alla nelja.

Viljandist kõrgemasse õppeasutusse läinud hästi õppivad noored saavad haridustee jätkamiseks taotleda üheksat suurmehe nime kandvat aastastipendiumi, mille suurus on 640 eurot. See summa makstakse välja kümne kuu jooksul võrdsete osadena.

Spordistipendiumide saamiseks tuli kuus ja loometegevuse rahastamiseks seitse avaldust.

Komisjonid vaatavad avaldused läbi esmaspäevaks ja teevad stipendiumide jagamise ettepaneku linnavalitsuse 15. augusti istungil. Suurmeestenimeliste kutse- ja kõrghariduse stipendiumide saajad kutsutakse 18. augustil linnapea vastuvõtule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles