Noor naine langes pimedal puiesteel ründaja ohvriks

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päeval maaliline Hiie puiestee on öösel valgustamata, mistõttu kallaletungi ohvriks langenud noor naine kurjategijat eriti hästi ei näinud.
Päeval maaliline Hiie puiestee on öösel valgustamata, mistõttu kallaletungi ohvriks langenud noor naine kurjategijat eriti hästi ei näinud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Pühapäeva öösel tungis Viljandis Männimäe servas paiknevast majutuskohast tagasi kesklinna tulema hakanud naisele kallale mees, kes kõva karjumise ja vastuhaku peale lõpuks põgenes.

Pärimusmuusika festivalile tulnud 28aastane Harjumaalt pärit Kätlin (nimi muudetud, õige nimi on toimetusele teada) oli käinud kella 3.30 paiku korraks Irve tänaval Huntaugu kodumajutuses ja kõndis mööda valgustamata Hiie puiesteed linna poole, et sõpradega uuesti kokku saada. Nood ootasid teda üsna lähedal mäe all.

Oma seltskonnaga naine aga ühineda ei jõudnud, sest Hiie puiestee mäepealsel lõigul, millest ühele poole jääb männik ja teisele eramajade tagaaiad, tuli talle vastu joogitopsi käes hoidev mees. Kui nad umbes paarikümne meetri kaugusel ööbimispaigast kohakuti jõudsid, virutas mees Kätlinile rusikaga vastu suud.

«Seejärel üritas ta mind vist maha murda, aga ma rabelesin kõvasti vastu,» kirjeldas kannatanu. «Kuidagi kukkusime ikkagi maha ja poiss ronis mulle kaksiratsi peale. Ta üritas mind vastu nägu lüüa, aga oli vist liiga purjus, et õieti pihta saada. Samuti toppis ta mulle sõrmi kurku — võib-olla vaigistamiseks, sest ma röökisin pidevalt.»

Kätlini arvates pääses ta suuresti just tänu sellele, et ründaja oli joobnud. Seetõttu õnnestus 165 sentimeetri pikkusel treenitud naisel kümmekond sentimeetrit pikemale kallaletungijale märgatavat vastupanu osutada.

«Rüselemine pidi kestma ikka mõnda aega, sest ma jõudsin mõelda, kas see ei lõpegi ära, kas ma ei saagi temast jagu,» meenutas ohver. «Ma ei mõista, miks ta üldse mulle kallale tuli. Kui ta oleks vägistada tahtnud, oleks ta ilmselt hakanud mu riideid rebima, aga midagi sellist ta ei teinud.»

Jooksis minema

Ka seda, miks mees lõpuks alla andis, püsti kargas ja minema jooksis, ei oska Kätlin täpselt öelda. Eemalt olid lähenenud noormees ja neiu, kuid naine ei usu, et kurjategija neid märgata võis. Küll aga oli ründaja vastu tulnud paarist mööda tormates teatanud, et veidi maad edasi rünnati üht naist. Jalutajad ruttasid seepeale Kätlini juurde ja kallaletungija jäi tähelepanuta.

Tagantjärele kahetseb naine, et ta kohe politseisse ei teatanud ega küsinud Hiie puiesteel pirukaid müünud inimeste käest neist möödunud ründaja isikukirjeldust. Ise ei mäleta ta pimeduse ja ähmi tõttu mehest muud, kui et too oli kiilakas ja kandis valget T-särki.

Huntaugu kodumajutust pidav Sirje Rätsep ütles, et kui oli hommikusöögilauas paistes huule ja põsega neiult juhtunust kuulnud, tegi temagi ettepaneku politseisse teatada, kuid öömajaline loobus just seetõttu, et ei osanud pätti kirjeldada ega hellitanud erilist lootust tema tabamiseks.

Pühapäeval kella 17.40 paiku mõtles Kätlin siiski ümber ja läks muusikafestivalil korda hoidva politseipatrulli juurde. «Ma tahtsin vähemalt teisi naisi hoiatada, et pimedas ei maksa üksi kõndida, olgu maa ükskõik kui lühike.»

Politsei pressiesindaja esmaspäeval saadetud folgisündmuste ülevaates kõnealust juhtumit ei mainitud.

Informeerimine või avaldus

Viljandi politseijuhi Alvar Pähkli selgitust mööda on kallaletung küll andmebaasis registreeritud, kuid et naine oli soovinud politseid vaid informeerida, siis ametlikku avaldust selle kohta pole. Samuti näib juhtunu politseiraportisse kirja pandu järgi eespool kirjeldatust veidi tagasihoidlikum — juttu on küll ühest rusikahoobist, kuid mitte võitlusest, mida ohver kallaletungijaga maas lamades pidas.

«Juhtumeid, kus politseid lihtsalt informeeritakse, et keegi võõras lõi rusikaga, tuleb ette sageli ja kõiki neid me ei jõua uurida,» rääkis Pähkel. «Pealegi selgub lähemalt vaadates tihti, et võõras ei olnudki väga võõras ja löömine oli mingi varasema konflikti jätk.»

Politseijuhi kinnitust mööda alustatakse menetlust kõigi nende kuritegude kohta, mille kohta tehakse ametlik avaldus, ja selle soovitas ta kirjutada ka Kätlinil.

Sama nõu andis ringkonnaprokurör Marja-Liina Talimaa. «See on ikkagi tõsine kuritegu,» tõdes ta.

Eile otsustaski Kätlin politseile avalduse esitada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles