Rahvusvaheline ehituslaager meelitas Euroopa noored Tippu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakslane Stephan (vasakul) ja Belgiast pärit Kjell olid neljapäeval ametis Tipu külamaja jaoks puukuuri ehitamisega.
Sakslane Stephan (vasakul) ja Belgiast pärit Kjell olid neljapäeval ametis Tipu külamaja jaoks puukuuri ehitamisega. Foto: Elmo Riig / Sakala

Soomaa veerel Tipu looduskoolis õpivad mitmest Euroopa riigist tulnud noored ehitusnippe ning pühapäeval oodatakse kõiki huvilisi sinna värvikeetmise õppepäevale.

Eelmisel pühapäeval alanud laagrist võtab osa 13 noort, kes on Soomaale tulnud Saksamaalt, Belgiast, Poolast ja siitsamast Eestist.

Neljapäeva pärastlõunal, kui «Sakala» laagrilisi vaatamas käis, oli nende meeleolu hea ja tööind suur, kuigi väljas valitses troopiline palavus ja lendasid verejanulised parmud.

Kaks noort meest askeldasid Tipu külamaja puukuuri karkassi kallal ja üks tõrvas külamaja laastukatust. Neiud riisusid vana koolimaja ümber heina ning meisterdasid üleujutuse ajal kadunuks jäänud siltide asemele uusi. Osa seltskonda korrastas Tipu küla ajaloolist matkarada.

Looduskooli juhi Dagmar Hoderi sõnul olid rahvusvahelisse töölaagrisse oodatud just ehitushuvilised noored. Paljud neist õpivad ülikoolis ehitajaks või inseneriks ning tunnevad vajadust täiendada oma praktilisi oskusi.

Mittetulundusühingu Tipu Looduskool partner, Saksamaa organisatsioon Internationales Bauorden toetab seda ettevõtmist toidu ja materjalide muretsemisega ning aitas ka osavõtjaid leida.

Ühingu internetileheküljel www.bauorden.de said vabatahtlikud valida paljude Euroopas korraldatavate töölaagrite vahel. Nii mõnigi huviline leidis, et Eesti on piisavalt eksootiline selleks, et just siin töökogemusi saada.

Eesti poolelt aitab laagrit korraldada hasartmängumaksu nõukogu.

Korrastavad koolimaja

Dagmar Hoderi meelest on selline laager hea võimalus tutvustada Soomaad ning teha Tipu looduskoolis vajalikke töid. «See on uskumatu, kui kiiresti saavad asjad sellise väikse rühmaga tehtud,» tunnustas ta.

Järgmise nädala laupäevani kestva laagri kõige tähtsam eesmärk on ehitada valmis puukuur, kuhu saaks paigutada külamaja tarvis tehtud küttepuud. Noored aitavad korrastada ka vana koolimaja ümbrust ja sisemust ning hoolitseda matkaraja eest.
Nende abikäsi jätkub ka mujale, näiteks kolmapäeval tegid laagrilised vajalikke töid riigimetsa majandamise keskusele kuuluvas Karuskose metsavahikordonis.

Mõistagi ei tegutse laagrilised üksinda. Noori käivad juhendamas kohalikud asjatundjad, kes pühendavad neid loodussõbraliku ehituskunsti saladustesse.

Homme osaleb laagrirahvas Tipu looduskooli juures õppepäeval, kus valmistatakse Rootsi punast keeduvärvi. Sellele tasuta üritusele on oodatud ka kõik teised asjast huvitatud inimesed. Soovitav on endast enne tulekut Dagmar Hoderile telefonitsi või e-postiga info@tipulooduskool.ee teada anda. Üritus algab kell 11 ning värvikeetjaid juhendab Vahur Kõrve.

Dagmar Hoderi sõnul läheb õppepäeval valmis tehtav Rootsi punane värv kohe kasutusse: tuleval nädalal võõpavad laagrilised sellega üle Tipu koolimaja seinad. «See on suur töö, millele oleks muidu väga palju aega kulunud — ühe tavalise talgupäevaga seda ära ei tee,» nentis looduskooli eestvedaja.

Töötegemise kõrvalt leiavad noored mahti, et sõita Soomaal kanuuga ning uurida rabasid.

Meelitasid loodus ja salapära

Sakslanna Isabelle Wagner kinnitas, et talle meeldib ehituslaagris väga.

«Olen Eestis esimest korda. Kohtusin siin toredate inimestega, kes on avatud mõistusega ja püüavad mind igati aidata,» kõneles ta. «Töö on samuti huvitav: iga päev on uus tegevus. Täna hommikul näiteks puhastasin jõe ääres matkarada võsast, nüüd aga põletan infosiltidele tekste.»

Isabella Wagner elab Kesk-Saksamaal Kasseli linnas ning õpib ülikoolis loodussõbralikku ehitust. Eestisse oli teda meelitanud see, et ta ei teadnud siinsest maast midagi. Pealegi soovis neiu laagris olla põhjamaal, kus on rohkem metsikuid alasid.

«Mulle meeldib rohelus ja see, et pole väga palav — välja arvatud muidugi tänane päev,» lausus ta. «Loodan, et saame ka parmudega sõpradeks.»

Pärast laagri lõppu plaanib Isabella Wagner veel nädala jagu Eestis ringi rännata.
Belgias Brüsseli lähistel elav Kjell Wouters on Eestis samuti esimest korda.

«See laager huvitas mind väga, sest siin ehitame asju looduslikul ja ökoloogilisel teel ning elame samuti keskkonnasõbralikult,» kõneles ta. Tänavu kevadel sai noormees ehitusinseneri erialal magistrikraadi, kuid ta plaanib õpinguid jätkata.

«Mulle meeldib siinne ilus loodus. Samuti see, et saad võtta majapidamiseks vett kaevust ja jõest — Belgias pole see võimalik,» rääkis Wouters. «Siin on vaikne ja rahulik. Tore on olla siin,» võttis ta jutu kokku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles