Viljandi jättis suurima eksportija tiitlist ilma

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi Aken ja Uks sai tänavu linnalt kolm auhinda, kuid aasta eksportija tiitlist jäi suurima ekspordimahuga firma ilma.
Viljandi Aken ja Uks sai tänavu linnalt kolm auhinda, kuid aasta eksportija tiitlist jäi suurima ekspordimahuga firma ilma. Foto: Elmo Riig / Sakala

Nädal tagasi hansapäevade avamisel parimatele ettevõtjatele pidulikult tunnustust jagades andsid Viljandi linnajuhid aasta eksportija auhinna aktsiaseltsile Kolmeks. Samas on kolm teist auhinda saanud Viljandi Akna ja Ukse väljaveomaht 14 miljonit eurot suurem.

Põhjus, miks 32,5 miljoni eurose ekspordiga aktsiaseltsi asemel otsustati tunnustada 18,2 miljoni eurose väljaveomahuga firmat, peitub auhindu jaganud ettevõtluskomisjoni kuulunud linnapea Loit Kivistiku sõnul selles, et valik langetati hoopis teise kriteeriumi alusel.

«Pidasime auhinda andes silmas ekspordimahtu töötaja kohta ja ma mäletan, et see oli Kolmeksil muljetavaldav,» ütles Kivistik.

Mainitud näitaja poolest on kaalukauss tõepoolest tugevalt Kolmeksi kasuks: tema eksportis 133 463 euro eest töötaja kohta, Viljandi Aken ja Uks aga 67 277 euro eest.

Samas küsitakse auhinna väljaandmise tingimustes kandidaatidelt lihtsalt ekspordi mahtu. Ka Kolmeksi juht Leho Haldna oli eilseni arvamusel, et arvestati just seda.
Ei Loit Kivistik ega ettevõtluskomisjoni esimees Kalvi Märtin osanud seletada, miks valiti otsustavaks parameetriks ekspordimaht töötaja kohta.

«Ega aasta eksportija pea olema tingimata suurim eksportija,» leidis Märtin. «Me ei pannud enne konkurssi kategooriaid kindlalt paika, sest eelmisel aastal oli väga vähe osavõtjaid ja me ei teadnud, kui palju neid tänavu tuleb.»

Märtin kinnitas, et kui ta läinud nädalal keeldus ütlemast ettevõtetele võidu toonud majandustulemusi, polnud selle põhjuseks soov varjata aasta eksportija väljaveomahtu, vaid linnavalitsusel polnud lihtsalt ettevõtjatelt luba andmeid avaldada.

Tingimustes on küll kirjas, et ettevõtjate tunnustamise tulemused avalikustatakse ajakirjanduses ja Viljandi linna kodulehel, kuid Märtini selgitust mööda ei peetud selle all silmas majandustulemusi, vaid võitjaid.

Viljandi Akna ja Ukse juhatuse esimees Rain Hüva tõdes, et tiitli andja võib seada selliseid tingimus, nagu tahab, kuid antud juhtum näitab võistluse tõsiseltvõetavust ja haaret.

«Nii ei ole see enam konkurss,» nentis ta. «Ei saa välja kuulutada jooksuvõistlust ja siis öelda, et hindame nagu suusahüppeid — paneme stiilipunkte ka!»

Hüva rääkis, et kuna Viljandi Aken ja Uks on oma positsiooni aastate jooksul kindlalt tõestanud, ei häiri teda ühe tiitlita jäämine. Samas mäletas ta elevust, mida tunti firmas esimeste võitude järel.

«Ettevõtted, kes on teinud tubli kasvu ja esimest korda auhinna saavad, võtavad seda võistlust kindlasti tõsisemalt ja nende silmis on ilus asi ära lörtsitud,» arvas ta.

Juhatuse esimees kinnitas, et Viljandi Aken ja Uks kavatseb siiski ka järgmisel aastal ettevõtlusauhindadele kandideerida ja saadab majandusnäitajad linnavalitsusele tõlgendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles