Iiri pärimuslaulik hoiab vanadel lauludel hinge sees

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rosie Stewarti repertuaaris on nii 200 kui 20 aasta vanuseid laule. Enamikul neist on kõnelda mõni lugu.
Rosie Stewarti repertuaaris on nii 200 kui 20 aasta vanuseid laule. Enamikul neist on kõnelda mõni lugu. Foto: arhiiv

Homme on pärimusmuusika aidas võimalik nautida hubast olemist üritusel pärimuslaulu iluaeg «Videvikuaja laulud», millel peaesinejana astub lavale iirlanna Rosie Stewart.


«Videvikuaja laulud» propageerib algupärast, pärimuslikku rahvalaulukultuuri ning rahvalaulikuid ja -laule nii kodumaalt kui mujalt maailmast ning saab peale Viljandi teoks ka Tallinnas.



Viljandis juhendab huvilisi õpitoas ning annab õhtul kontserdi Rosie Stewart Iirimaalt Fermanagh’ maakonnast. Teda peetakse üheks väljapaistvamaks Iiri pärimuslaulikuks.



Rosie Stewarti repertuaar pärineb enamikus tema isalt Packie (Patrick) McKeaneylt, kellelt ta õppis laule kuulmise järgi.


Rosie Stewart on nõutud laulja ja töötubade eestvedaja peaaegu kõigil Inglismaa ja Iiri folgifestivalidel. Ta on võitnud kaks esikohta üleiirimaalistel võistulaulmistel. Ka paljud tema õpilased on kodumaal juba hinnatud lauljad.



Kõige selle juures on Rosie Stewart ikka tagasihoidlik: ta töötab kaubamajas Enniskille­nis ja peab koos oma mehega Kiltyclogheris trahterit.



Rosie Stewart, rääkige palun, kuidas te muusika juurde sattusite.

Olen publiku ees üles astunud juba ajast, mil olin üheksa-aastane. Siis ma ei esitanud küll üksnes rahvalaule, vaid ka muud.



Minu peres on alati lauldud. Olen üks kümnest lapsest ning me laulsime tõesti kõik. Mu isa oli tuntud kui väga hea laulja ja tantsija. Isapoolne vanaisa elas koos meiega ja meil käis palju külalisi.



Meil ei olnud elektrit ning seega ei saanud me televiisorit vaadata ja pidime ise oma meelt lahutama. Laulmine oli meie elu igapäevane osa.




Kui vanad laulud teie repertuaaris on?


Laulud, mida ma esitan, on enamasti pärit XVIII ja XIX sajandist. Samas on meil praegugi suurepäraseid laulukirjutajaid, kes komponeerivad traditsioonilises stiilis, ja ma olen oma repertuaari ka mõne sellise loo võtnud.



Mis teevad iiri folgi teile südamelähedaseks?


Mulle meeldib laulda laule ja rääkida lugusid, mis on pärit mu esiisadelt. On ju väga palju inimesi, kes hindavad tänapäevast muusikat. Minu arvates on sama tähtis hoida elus vanu laule.


Te laulate inglise, mitte iiri keeles.



Olen sündinud Põhja-Iirimaal ja elan seal praegugi. Seetõttu pole mul olnud võimalust iiri keelt oma põhikeeleks saada.


Iiri keeles lauljaid kutsutakse sean nos, mis tähendab sõna-sõnalt «vanas stiilis». Mina olen lauljanna, kes laulab traditsioonilisi iiri laule inglise keeles.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles