Politseinikud kontrollivad jalgrataste korrasolekut

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgratast tasub hoida korralikult lukustatuna.
Jalgratast tasub hoida korralikult lukustatuna. Foto: Elmo Riig / Sakala

Maikuus uurivad politseinikud teedel sõitvate laste ja täiskasvanute jalgrattaid, et teha kindlaks, kas sõiduvahendid vastavad kõigile seadusenõuetele.

«Jalgrattal peavad olema töökorras pidurid, kell, kollased või valged helkurid kodarate küljes, pimedal ajal ees valge ja taga punane tuli,» loetles Viljandi politseijaoskonna juht Alvar Pähkel. «Kuni uue liikluseeskirja kehtima hakkamiseni 1. juulil võib tagatuld asendada ka helkur.»

Just nimetatud viie detaili olemasolu Lõuna prefektuuri politseinikud silma jäävatel ratastel kontrollivadki. Selleks on neil spetsiaalne blankett, millele vastavatesse lahtritesse ristid teha. Lisaks küsivad mundrikandjad alla 16-aastastelt, kas neil on jalgratta juhtimise luba kaasas.

Pähkel kinnitas, et tegemist on teavituskampaaniaga ja kella või helkurita ringi väntajale trahvi ei tehta. Küll aga saavad lapsed, kellel on kõik nõutu olemas, politsei maskoti lõvi Leo kleepsu, mille võivad soovi korral oma sõiduriistale kleepida.

Maanteeameti Lääne regiooni Viljandi esinduse juhataja Sirli Leier, kes on pikka aega tegelnud laste liiklusohutuse ja -haridusega, pidas kummaliseks, et poodides müüdavatel jalgratastel puudub enamasti osa kohustuslikust varustusest, näiteks kell. «Autot ei müüda ju ilma roolita!» imestas ta.

Alvar Pähkli sõnul ongi kõige levinumaks veaks kella puudumine. «Sageli pole keegi lapsele öelnudki, et rattal peab kell olema.»

Leieri tähelepanemist mööda toovad lapsevanemad kohustusliku lisavarustuse hankimata jätmise põhjuseks tihti rahanappuse. Eriti kehtib see eakamate rataste puhul.

Juuli algul, kui hakkab kehtima uus liiklusseadus, lisandub alla 16-aastastel jalgratturitel veel üks kohustuslik atribuut — teel sõites peavad nad kandma kiivrit.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Agu Lalli andmetel juhtus eelmisel aastal Viljandimaal jalgratturitega kuus liiklusõnnetust, kolm neist ratturi enda süül. Õnneks ükski laps jalgrattaga sõites nii rängalt kannatada ei saanud, et sellest oleks politseile teatatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles