Kooliköögid võivad tühjaks jääda

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Koolidele uut toitlustajat otsiv Viljandi linnavalitsus pakub riigihankel osalemise võimalust ka sellisele ettevõtjale, kes loobuks kooliköögist ning viiks toidu koolidesse konteineris.

Laste tervisest hoolivad inimesed kardavad, et muudatuse tõttu jõuavad koolijütside lauale ülessoojendatud pooltooted.

Linnavalitsuses riigihanke dokumentide ettevalmistamisega tegelnud Kaidi Brauni selgitusel pole mõtet hirmu tunda. Pakkumisi nendelt firmadelt, kes sooviksid koolitoitu valmistada, oodatakse raekotta järgmiseks esmaspäevaks. Seejärel algavad alles läbirääkimised ning odavaim hind mängib nendes väiksemat rolli kui riigihangetes tavaliselt.

«Püüame parema tulemuse poole,» kinnitas Braun. «Tahame, et kõigis Viljandi koolides oleks hea ja maitsev toit õigel ajal serveeritud ja sööjad rahul.»

Mõne «Sakala» poole pöördunud lapsevanema ning Paalalinna koolis ja maagümnaasiumis koolilõunaid pakkuva osaühingu Vismet juhi Peeter Alvre arvates lubavad raekojas kehtestatud reeglid pakkumises osaleda ka näiteks Harjumaal tegutsevatel suurköökidel.

Alvre hinnangul pole sugugi välistatud, et oma paberid esitab mõni suurköök, kus kartulipuder valmistatakse pulbrist, pannakse termostesse ja saadetakse autoga Viljandisse. «Toidu tervislikkuse kohta pole mingeid tingimusi seatud,» nentis Vismeti juhataja. «Praegu tehakse Viljandi koolides kartulipuder alati kartulitest ning jälgitakse, et toit oleks tervislik.»

Kaidi Brauni kinnitusel on hirmud mõne pealinna lähedal asuva suurköögi tulekust täiesti alusetud.

«Kõiki kehtivaid toitlustusnõudeid järgides ei saa iial juhtuda, et toit valmistatakse sadu kilomeetreid serveerimiskohast eemal,» sõnas ta.

Samas on võimalik, et uus firma loobub praeguste kooliköökide kasutamisest ja rajab kuhugi Viljandisse keskköögi. See on Brauni selgitust mööda pakkumiste järgmine etapp, mille reegleid pole veel lõplikult kindlaks määratud.

Mõne aasta eest korraldas Viljandi maavalitsus maakonna koolisööklatele võistluse, et leida tervislikuima koolitoidu pakkujaid. Maavalitsuse terviseedendaja Elo Paap, kes juhtis toona hindamiskomisjoni tööd, rääkis, et siinsed kokad tegid tervislikku ja kvaliteetset toitu. Ta tõi näiteks, et väikestes maakoolides ei pandud supi sisse puljongipulbrit, vaid see keedeti kontidest.

Terviseedendaja ütlemist mööda oleks väga halb, kui koolitoitu hakkaks pakkuma selline köök, kus söögid valmistatakse pulbrist või pooltoodetest. «Konteineritoit pole kindlasti hea mõte,» nentis Paap.

Tema arvates on tähtis, et linnajuhid mõtleksid otsust tehes laste tervisele. «Alati ei saa raha lugeda,» leidis ta.

Peeter Alvre sõnul on riigihankesse kirjutatu põhjal raske otsustada, kes saaks pakkumises osaleda ja kes mitte. Tema hinnangul võiks praeguste reeglite järgi arvata, et ka näiteks Selveri köök võiks oma toiduga konkureerida.

Kaidi Brauni andmetel pole ühegi kaupluseketi köök hanke vastu huvi tundnud.
Viljandi linn soovib leida firma, kes alates käesoleva aasta septembrist hakkaks koolilõunat pakkuma kõigis Viljandi koolides. Riigihanke võitjaga sõlmib linnavalitsus lepingu 2016. aastani.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles