Oma kandi sangarid saavad samba juurde müüri

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadusristi kavaleride mälestusmüür tuleb Kärstnasse 1989. aastal taastatud Vabadussõjas langenute ausamba juurde ning moodustab sellega terviku. Foto pärineb 2004. aastast.
Vabadusristi kavaleride mälestusmüür tuleb Kärstnasse 1989. aastal taastatud Vabadussõjas langenute ausamba juurde ning moodustab sellega terviku. Foto pärineb 2004. aastast. Foto: Elmo Riig

87 Helme ja Tarvastu kihelkonnaga seotud Vabadusristi kavaleri saavad Kärstnasse mälestusmüüri. See avatakse võidupühal, 23. juunil.

Müür tuleb 1989. aastal taastatud Vabadussõjas langenute ausamba juurde ning moodustab sellega terviku. Nii omaaegne monumendi taastamine kui nüüdne mälestusmüüri kerkimine sai alguse Kärstna muinsuskaitsjate initsiatiivist. Üks asjaosalistest, muinsuskaitsja ja Tarvastu vallavalitsuse liige Priit Silla selgitas, et idee Kärstna ja Tarvastu ümbruse sangareid meenutada tuli Eesti Vabariigi juubeliaastale mõeldes.

«Viljandi muuseumi direktor, sõjaajaloolane Jaak Pihlak – täpne mees, nagu ta on – leidis, et Eesti ajaloost rääkides tuleb lähtuda maa vanimast jaotusest: kihelkondadest,» rääkis Priit Silla. Ta lisas, et nii koostas Pihlak Tarvastu ja Helme kihelkonnaga seostuvate Vabadusristi kavaleride nimekirja. Esimesest sai mälestusmüürile 26 ja teisest 61 nime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles