Viljandi piiramine jõudis komisjoni asutamiseni

Marko Suurmägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neljas ühinemisplaani pidavas vallas elab kokku 10 127 inimest ehk ligi poole vähem kui Viljandis.
Neljas ühinemisplaani pidavas vallas elab kokku 10 127 inimest ehk ligi poole vähem kui Viljandis. Foto: Allikas: «Sakala»

Neli Viljandit ümbritsevat valda on liitumismõtte teokstegemisega jõudnud kaugemale kui varasemate algatuste järel, kuid ühinemise tärmin selgub parimal juhul alles 2012. aasta lõpul.

Ehkki linnaümbruse vallad on liitumist kavandanud varemgi, on kõnelused mõne osalise vastuseisu tõttu alati algfaasis lõppenud. Ühinemisprotsess, mille Viiratsi vald algatas eelmisel aastal, on jõudnud juba nii kaugele, et kõik osalised on vähemalt läbirääkimiste alustamise heaks kiitnud.

«Tõepoolest oleme jõudnud kaugemale kui varem, kuid midagi pole veel otsustatud,» lausus Viiratsi volikogu esimees Kaupo Kase (pildil). «Tõehetk saabub alles järgmise aasta lõpul ning seni on kõik võimalik.»

Komisjon loob töörühmi

Kui veebruari lõpuks olid Viiratsi, Pärsti, Saarepeedi ja Paistu vald ühinemiskõnelused heaks kiitnud, hakkasid omavalitsused esitama esindajaid loodavasse liitumiskomisjoni.

«Sinna peaksid kuuluma vallajuhid,» selgitas Kaupo Kase. «Komisjoni esimene eesmärk on koostada edasise töö plaan.»

Lisaks liitumiskomisjonile moodustatakse mitu töörühma, mis hakkavad tegelema kitsaste valdkondadega. «Sinna kaasame oluliselt rohkem inimesi,» lubas Kase.

Kõikide töörühmade ülesanne on järgmise aasta lõpuks valmis saada ühinemisleping. «Kindlasti on sellest tööst palju kasu ka sel juhul, kui liitumine mingil põhjusel ära jääb,» leidis Kase.

Paistu vallavanema Ene Saare sõnul on töögraafik kokku pandud nii, et ühinemisleping valmiks 2013. aasta kohalikeks valimisteks, ning enne otsuste tegemist küsitakse ka rahva arvamust. «Küsitlus tuleb kindlasti,» lubas Saar.

Viljandi esindaja kuulab kõrvalt

Nelja valla ühinemiskõneluste laua taga istub ka Viljandi esindaja.

«Meil on väga palju ühist,» selgitas Kaupo Kase linnajuhtide kaasamist. «Oleme seotud koolidega ning paljude meie inimeste töökoht on linnas.»

Viljandi linnapea Loit Kivistik praegu valdadega liitumist tähtsaks ei pea. Ta ootab, et ümbritsevad vallad esmalt omavahel ühineksid. «Kui vaadata kitsalt linna rahakotist ja perspektiivist lähtudes, ei ole Viljandil ühinemiseks mingit vajadust,» kõneles ta. «Kui mõelda riigimehelikumalt ja maakonnakesksemalt, oleks see mõistlik. Aga sinna on pikk tee.»

Viljandi ümbruse vallad alustasid liitumiskõnelusi juba 2005. aastal, kuid siis kutsuti laua taha ka kaugemaid omavalitsusi. Lõpuks polnud Viiratsi vald nõus läbirääkimisi alustama ning tegevus jäi soiku.

Eelmisel aastal kerkis teema uuesti päevakorda ning siis esitas just  Viiratsi naabritele ühinemiskutse.

SELGITUS
Ene Saar,
Paistu vallavanem

Praegu võib kinnitada, et kõik on valmis ühinemislepingu nimel töötama. Isegi kui liitumine mingil põhjusel ära jääb, peame jõudma parema koostööni. Näiteks ei ole kõigil mõtet luua vallavalitsustesse ühesuguseid töökohti, vaid teatud ametnikud võiksid töötada mitme valla heaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles