Ajahambast puretud maja ootab ees põhjalik remont

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnaehituse objektijuht Andres Salusaar takseerib koolimaja ja ütleb, et järgmise aasta suve lõpuks saab hoone avamiskorda.
Linnaehituse objektijuht Andres Salusaar takseerib koolimaja ja ütleb, et järgmise aasta suve lõpuks saab hoone avamiskorda. Foto: Elmo Riig / Sakala

Järgmisel nädalal seab ehitusfirma end sisse Viljandi maagümnaasiumi algklasside ehk väikese maja juures, et alustada muinsuskaitse all oleva hoone kapitaalremonti.


Hoone omanik, Riigi Kinnisvara aktsiaselts sõlmis töö tegemiseks lepingu aktsiaseltsiga Linnaehitus, kes pakkus kaheksa konkurendi kõrval kõige odavamat hinda — 25,4 miljonit krooni.



Riigi Kinnisvara kommunikatsiooni- ja turundusjuht Annika Loigu ütles, et järgmine pakkumine oli ligi miljon krooni kallim ja kõige suuremat summat küsinud firma tahtis töö eest üle 42,2 miljoni krooni.



Loigu märkis, et maagümnaasiumi algklasside hoone on üle saja aasta vana ja väga tugevasti amortiseerunud, selle seinad ja põrandad on vajunud.



«Koolimaja kelder süvendatakse ja rajatakse sinna lisapind garderoobile,» kirjeldas ta. «Fassaadid korrastatakse. Taastatakse kaarja põhiplaaniga ärklitorn klassikorpuse otsafassaadis ja peauksena võetakse taas kasutusele esikülje keskel asuv uks. Nüüdisajas­ta­takse kõik hoone tehnosüsteemid.»



Linnaehituse objektijuht Andres Salusaar ütles, et remonti sisse juhatavad lammutustööd algavad järgmise nädala lõpul või ülejärgmise algul.



«Ees ootav töö on muidugi väga mahukas, aga päris nii ka ei ole, et võtame vana maja maha ning ehitame uue asemele,» lausus ta. «Tõsi, ees ootab väga põhjalik töö. Üldistatult öeldes jäävad vanast alles vaid seinad ning teised kandvad konstruktsioonid.»



Väljastpoolt vaadates koolimaja tema hinnangul ei muutu, säilitamist vajavad kaunistused restaureeritakse. Salusaare kinnitust mööda hõlmavad restaureerimistööd  väga olulise osa, sest hoone on muinsuskaitse all ja see seab ehitajatele piiranguid.



«Seestpoolt ootab maja aga põhjalik uuendus,» jätkas ta. «Välja vahetatakse kütte- ja elektrisüsteem, ventilatsioon, kanalisatsioon ning veevärk. Paigaldame valve- ja tuletõrjesüsteemi.»



Objektijuht lisas, et remont ei piirdu ainult hoonega, vaid värske väljanägemise saab ka selle ümbrus: uuendatakse haljastust ja teid ning paigaldatakse uus valgustus.



Kommenteerides asjaolu, et varem on maagümnaasiumi väikese hoone remondiks arvatud kuluvat ligi kaks korda suuremat summat, ütles Salusaar, et majandussituatsioon on muutunud. «Kindlasti aga ei tähenda odavam hind kehvemat tööd. Ka järelevalve on range.»



Töö peab valmis saama enne uue õppeaasta algust ehk järgmise aasta 25. augustiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles