Aidas kõlavad androgüünsed laulud

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tui Hirv
Tui Hirv Foto: Marina Puškar

Pühapäeval, 20. veebruaril saab Viljandi pärimusmuusika aida väikses saalis kuulata kontserti pealkirjaga «Androgüünsed laulud», millel sopran Tui Hirv ja pianist Farištamo Leis esitavad valdavalt XX sajandi kammermuusikat lauljale ja klaverile.

«Tänapäeva kunstis, kus mehelikkus ja naiselikkus on suuresti algse tähenduse kaotanud, ei ole konservatiivne vahetegemine, milliseid tekste naisel sobib laulda, minu meelest enam õigustatud,» ütleb Tui Hirv. «Tähtis on hoopis, et lähimineviku muusikaline pärand elaks edasi, et me saaksime sellele toetudes luua uut.»

Tui Hirv on lõpetanud Eesti muusika- ja teatriakadeemia laulu bakalaureuse (2007) ning muusikateaduse magistrina (2009). Laulu on ta õppinud Helsingis Matti Pelo, Reykjavíkis Marta Hrafnsdóttiri, Karlsruhes Leili Tammeli ja Tallinnas Anu Aimla juures.

Kontserdireisidel Eesti filharmoonia kammerkoori koosseisus 2008. ja 2009. aastal astus Tui Hirv üles ka solistina. Ta on teinud koostööd ansamblitega Resonabilis, Hortus Musicus ja Heinavanker ning osalenud ooperi- ja muusikalilavastustes.

Farištamo Leis on sündinud Tadžikistanis, kuid lapsepõlve veetis ja klaveriõpinguid alustas ta Viljandis. Iseäranis elavalt tegutseb Leis kammermuusika (juhendaja Natalia Sakkos), eksperimentaalmuusika (Taavi Kerikmäe) ja vabaimprovisatsiooni vallas (Anto Pett). Sagedasti on ta osa võtnud rahvusvahelistest kammeransamblite võistlustest, orkestridirigeerimise ja nüüdistantsu meistrikursustest ning vabaimprovisatsiooni õpitubadest.

Kontserti korraldab loominguline kooperatiiv Konveier. Tui Hirv ja Eestis elav islandi helilooja Páll Ragnar Pálsson asutasid selle hiljuti eesmärgiga luua, esitada, salvestada ja välja anda kammermuusikat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles