Juhtkiri: Parim ehitamisaeg

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi staadioni ehitus
Viljandi staadioni ehitus Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi linnajuhid on suutnud mitu tähtsat ehitust planeerida majandusseisu mõttes parimasse aega. On see nüüd juhuslik või ettekavatsetud tegevus, kuid Viljandi ja mitu maakonna valda on tööd käima lükanud just majanduse kukkumise perioodil.



Kasulik on see eeskätt sellepärast, et ehitushinnad on tublisti langenud. Mõni nädal tagasi, kui avati maagümnaasiumi väikese maja remondi pakkumisi, oli linnajuhtidel põhjust rõõmustada: ümbrikes leiduvad summad olid arvatust peaaegu poole väiksemad.



«Praegu peabki ehitama hakkama, sest hinnad on alla läinud,» rõõmustas kooliremondi summa tuntava vähenemise üle linnamajandusameti juht Priit Vihuri. Väga õige! Igasugune majandusloogika ütleb, et just omavalitsustel ja riigil on nüüd õige aeg ehitusi ette valmistada ja lepinguid sõlmida.



Eraettevõtjaid piinab rahapuudus ja pangalaenu saada on äärmiselt keeruline. Nemad on paljud projektid seisma pannud ning ehitusfirmad vaevlevad tööpuuduses. Seepärast pole midagi imestada, et ehitajad teevad lausa alapakkumisi lootuses rasket aega kuidagi üle elada.



Viljandis on praegu käsil kaks suurt ehitust. Linna raha eest saab uue näo staadion ning ettevõtjate tegevuse tulemusena kerkib Dayoffi nime kandev kaubanduskeskus. Linnal on aga käsil veel mitme lepingu sõlmimine.



Eks ka ettevõtjad pinguta, kuid esialgu on nende suured projektid alles ettevalmistamisel. Eiffeli keskus, Centrumi juurdeehitis ja Tallinna Kaubamaja hiigelprojekt on seni juttude faasis.



Võttes arvesse, et projekte on käsil veel mitmel Viljandimaa omavalitsusel, võib loota, et vähemalt suuremad ja tugevamad ehitusfirmad suudavad majanduslanguse üle elada. Valdadel ja linnadel tasub aga kiirustada, et nad töid kavandades majandustõusu perioodi ei jääks. Muidu juhtub taas, et tuleb võidelda erafirmadega, kellel õnnestub röögatu raha eest ehitajad enda juurde meelitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles